Népszava: Lassabban indulnak újra a szakrendelők, mert nem engedik vissza a dolgozókat

Népszava: Lassabban indulnak újra a szakrendelők, mert nem engedik vissza a dolgozókat

Csiszár Elõd orvos egy beteggel beszélget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dél-alföldi régiójában mûködõ Hajléktalan Egészségügyi Centrum orvosi rendelõjében Szegeden 2018. július 17-én, a centrum ünnepélyes átadása napján (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem engedte vissza a koronavírusos betegek kezelésére átvezényelt egészségügyiseket. Azt javasolta, oldják meg az újraindítás problémáját helyettesítéssel vagy szüneteltessék tovább a rendelést – írja a Népszava, arra a Müller Cecília által jegyzett levélre hivatkozva, amit a lap szerint az országos tiszti főorvos a fővárosi és megyei kollégáinak küldött.

Az érintettek többek között arra vártak választ, hogy most visszamehetnek-e vagy sem a 65 év felettiek, valamint a krónikus betegségben szenvedő egészségügyi dolgozók a közvetlen betegellátásba. Erre Müller Cecília úgy válaszolt, hogy hatályban van Kásler Miklós szakminiszter április közepén kiadott utasítása, miszerint ha a működéshez elengedhetetlenül szükség van rájuk, akkor a saját felelősségükre visszatérhetnek dolgozni. Ám semmilyen joghátrány nem érheti azokat, akik erre nem vállalkoznak.

Nem lesz egyszerű szakrendelésre menni hétfőtől | Magyar Hang

Arra is választ vártak, hogy a szakrendelőkből a koronavírusos betegek ellátására a Korányi Tüdőgyógyintézetbe kirendelt egészségügyi dolgozók az ellátórendszer újraindításával visszatérhetnek-e a munkahelyeikre. Több szakrendelő például úgy nyilatkozott, hogy egyes szolgáltatásaikat nem tudja újraindítani az elvezényelt dolgozóik nélkül.

Müller Cecília válasza értelmében nekik is maradniuk kell. A tiszti főorvos pedig a szakrendelők vezetőinek azt javasolta oldják meg az újraindítás problémáját helyettesítéssel vagy szüneteltessék tovább a rendelést. Így pedig csak részben, illetve korlátozott időben tudják újraindítani a szokásos rendeléseket a szakrendelőkben.