Népszava: végzettség nem számít, az alsós tanítók is oktathatnak felsősöket

Népszava: végzettség nem számít, az alsós tanítók is oktathatnak felsősöket

Üres osztályterem. Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy idén januártól hatályos kormányrendelet szerint az alsós tanítók már nyolcadik osztályig beoszthatók, óvónőként pedig középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni – vette észre a Népszava.

Több változás is történt a tanárok és az óvodapedagógusok foglalkoztatásának szabályaiban az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény 2024. január 2-ától hatályos végrehajtási rendelete miatt. Így például a pedagógus-munkakörben alkalmazottak végzettségi és szakképzettségi követelményeiről szóló melléklet szerint a tanítók már az általános iskola végéig, vagyis egészen 8. osztályig beoszthatók tanári feladatokra.

A lap megkérdezte a Belügyminisztériumot, hogy mivel indokolják a változtatást, a tárca a válaszában annyit írt, hogy az alsós tanítók eddig is taníthattak 5. és 6. osztályosokat is, most csak kibővítették ezt a lehetőséget. Ám a tavaly év végéig érvényes rendeletben még az is szerepelt, hogy a felsőbb évfolyamokon egy adott tantárgyat csak „a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító taníthat, az új rendeletben azonban már nincs ilyen feltétel – hívta fel a figyelmet a lap.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet arról beszélt, hogy egyértelműen a pedagógushiány lehet az oka annak, hogy lényegében bármilyen tantárgy oktatására beoszthatják az általános iskolák felső tagozatain az alsós tanítókat. Szerinte a tanítóképzés nem a felső tagozatos korosztály nevelésére, oktatására készít fel, sem pedagógiai, sem pszichológiai, sem pedig tantárgypedagógiai, módszertani értelemben. 

Változtak az óvodapedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges végzettségi követelmények is. A hatályos rendelet szerint ebben a munkakörben már nemcsak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni. Ezzel kapcsolatban hiába kereste a lap a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, onnan nem érkezett válasz.