Népszava: Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatási idejét

Népszava: Megszüntetnék a szabad orvosválasztást, korlátoznák a betegek látogatási idejét

Orvosok. Képünk csak illusztráció (Fotó: Hush Naidoo Jade Photography / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október közepén kerülhet az Orbán-kormány elé az az egészégügyi rendszert átalakítani hivatott tervezet, amely többek közt megszüntetné a szabad orvosválasztást, korlátozná a betegek látogatását és erősítené az állami irányítást – írta meg a Népszava a hozzájuk és eljutott javaslatcsomagra hivatkozva.

A dokumentumból kiderül: a szabad orvosválasztás az alapellátás kivételével megszűnne az állami fenntartású intézményekben. Ez azt jelentené a gyakorlatban, hogy az állami fenntartásban álló egészségügyi szolgáltatóknál valamennyi beteget az adott időre éppen beosztott orvos láthatja el, helyette másik orvos nem igényelhető.

Jelentősen módosítanák a háziorvosi ellátás működtetését is, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), praxiskezelőként kapna felhatalmazást a körzethatárok kijelölésére, és e hivatalhoz kerülne a betöltetlen körzetek kezelése. Jelenleg egyébként a 6500 körzetből mintegy 620 több mint féléve betöltetlen. Emellett a gazdaságtalan üzemméretű praxisokat 2028. január 1-jéig megszüntetnék, de az önkormányzatok a háziorvosi ellátás biztosításáról ennél korábban is lemondhatnak. Ahol ez megtörténik, ott az OKFŐ alá tartozó praxiskezelő köthet majd a feladatellátási-szerződést az orvossal, ahogyan annak személyéről is ő dönt, ám véleményezési jogot biztosít az érintett települési önkormányzatoknak. Fontos változás, hogy a háziorvosok kompetencia-listája bővülne, a meglévő szakvizsgáikkal olyan ellátásokat is nyújthatnának, amelyeket eddig kizárólag a szakrendelések végezhetek. Továbbá a háziorvosok új, kötelezően alkalmazandó szoftvert is kapnának az államtól – derült ki a lap cikkéből.

Ugyancsak fontos változás, hogy Budapest kivételével az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) venné át az orvosi ügyelet megszervezését az önkormányzatoktól, tehát a munkaidőn kívüli hívások a mentőszolgálat központi diszpécser szolgálatára futnak be. Ilyenkor az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldenek, vagy ha a páciens járóképes, akkor egy ügyeleti pontra irányítanák.

A koncepció azt is tartalmazza, hogy a jövőben egy megyében egy irányító, önálló jogi személyiséggel rendelkező egészségügyi intézmény működne. Ezek gyakorolnák a munkáltatói jogokat a városi kórházak fölött, amelyek az irányító intézmények telephelyeiként működhetnének.

Szigorítanának a betegek látogatási lehetőségein is. A látogatási időt és a látogatók számát egyaránt korlátozhatnák, valamint előzetes bejelentkezéshez köthetnék, például online előjegyzéshez az intézmények. Kizárnák a látogatásból a 14 év alatti gyermekeket.

A jövőben a kapcsolattartás segítésére telefonkészüléket biztosítanának a betegek számára, amihez az intézményeknek biztosítania kéne készülékeket. Ezen felül lehetővé tennék, hogy a beteg meghatalmazzon valakit, aki közvetlenül segíthetné az ápolását, és a segítő a látogatási időn kívül is a beteg mellett tartózkodhatna.