Népszava: Rejtett kamerák, eldugott felvételek a miskolci városházán

Népszava: Rejtett kamerák, eldugott felvételek a miskolci városházán

Orbán Viktor Miskolcon (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az adatvédelmi hatósághoz fordult és feljelentést is előkészített a miskolci polgármesteri hivatal, miután egy bejáráson kiderült: a közgyűlési ülések és egyéb rendezvények helyszínéül szolgáló teremben olyan kamerák és mikrofonok találhatók, amelyek nem részei a közvetítő rendszernek – írja a Népszava.

A cikk szerint Kriza Ákos korábbi fideszes polgármester kérésére 2016. augusztusában egy robotkamerát, két térmikrofont és a hozzájuk tartozó vezérlőegységet szereltek fel az ülésteremben. A közel négymillió forintért beszerzett eszközök olyan minőségűek voltak, hogy segítségükkel a teremben zajló minden beszélgetést hallani lehetett. A lap azt is írja, hogy a vezérlő egység nem tárolta a felvételeket, azokat külső, ismeretlen tárhelyre menthették le.

Hollósy András, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség miskolci szóvivője korábban a boon.hu portálnak azt mondta, hogy nem volt semmilyen titkos megfigyelés, a nyilvános helyen elhelyezett kamerák kizárólag a nyilvános közgyűlések pontos dokumentálását segítették.

A Népszavának most megszólalt Alakszai Zoltán – aki jelenleg pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal elnöke – és arról beszélt, a mai napig a miskolci önkormányzat semmilyen konkrét incidenst nem jelzett ebben az ügyben a kormányhivatal felé, amely szakmai választ vagy intézkedést igényelne. Hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság korábban már megállapította: nyilvános ülésen bárki az ott jelenlévő más személyek külön engedélye nélkül is készíthet felvételt a képviselő-testület tanácskozásáról, a képviselők megnyilatkozásairól, és azt bármilyen – nem jogellenes – célra felhasználhatja.