Népszava: több városban forronganak a sürgősségi osztályokon dolgozók

Népszava: több városban forronganak a sürgősségi osztályokon dolgozók

Fotó: Unsplash/Marcelo Leal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre több helyről érkezik hír arról, hogy orvosok kisebb-nagyobb csoportjai nem akarják aláírni az új szolgálati jogviszonyon alapuló szerződésüket – írja a Népszava. Ez veszélyezteti az ellátást is, hiszen ha ez nem történik meg március elsejéig, akkor azzal automatikusan megszűnik az alá nem írók munkaviszonya.

A Népszava információi szerint országosan feszültséget okozott a traumatológiákon dolgozók körében a szolgálati jogviszony aláírása, főképp amiatt, hogy mi lesz a korábbi extra díjakkal.

A Debreceni Egyetem klinikájának traumatológusait követően – akik mostanra már megegyeztek az egyetemmel – a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztályának orvosai is úgy döntöttek, hogy nem írják alá az új szerződést. De nem csak ők, hanem a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató Kórházak általános sebészei, szülész-nőgyógyász orvosai és urológusai is. Ők azt kifogásolták, hogy a korábbi főigazgatói tájékoztatóban elhangzottakat nem tartalmazza az új munkaszerződés.

Több városban is forronganak a sürgősségi osztályokon dolgozók. Szolnokon, Zalaegerszegen, Szekszárdon, Szegeden is kifogásolják, hogy a kézhez kapott szerződésekben nincs nevesítve semmilyen, a sürgősségi munkát ösztönző, támogató pótlék. Miután ezek a plusz juttatások, úgy tűnik, elvesztek, a külsős orvosoknak sem vonzó a sürgősségi ügyelet. Ez máris problémát okoz jó néhány helyen az ügyeleti beosztások elkészítésében – tudta meg a Népszava. „Nettó ötezer forintos ügyeleti órabérről beszélünk, amit szeretnénk a továbbiakban is megkapni” – mondta a lapnak az egyik sürgősségi orvos.

„Ilyen a világon nincsen” – a hvg.hu-nak így foglalta össze egy orvos, mit élnek át az egészségügyi szektorban dolgozók, miután tudomása szerint sokan a határidő előtt néhány nappal még mindig nem kapták meg a jogviszonyról szóló szerződésüket.

„700 ember dolgozik a kórházban. A szakdolgozók szerződése már kész van, de még ők sem kapták meg. Az orvosoké pedig tudtommal még el sem készült, én legalábbis még mindig nem láttam az enyémet” – ezt egy vidéki kórház orvosa mondta a lapnak.

Mint a megírtuk kedden, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is megszólalt a márciustól életbe lépő új szerződések ügyében. A kamara az orvosoktól kapott információkra hivatkozva úgy véli, a legnagyobb probléma az, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt az orvosoknak kevesebb lesz az órabére, mint rendes munkaidőben. Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti – bizonyos helyeken semmissé teszi – írták.

Ugyanígy elfogadhatatlannak tartják, hogy az ügyelet jövedelemvesztéssel jár, mert az ügyelet utáni kötelezően kiadandó pihenőidő az országos kórházfőigazgató kiegészítő utasítása szerint levonandó az alapbérből.