Sok egészségügyis még nem is látta új szerződését, pedig egy hét múlva aszerint kellene dolgozniuk

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sok egészségügyi dolgozó még meg sem kapta az új munkaszerződést, amely szerint március elsejétől, vagyis egy hét múlva kellene dolgozniuk a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

A csatorna felidézte, hogy a szakdolgozói kamara adatai szerint a vidék kórházakban a szakápolók 15, a fővárosi intézményekben pedig 20-30 százaléka hiányzott már a járvány előtt és most ez a szám tovább nőhet. Sokan dönthetnek ugyanis úgy, hogy nem írják alá az új munkaszerződést.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a csatornának azt mondta, hogy a felmérésük szerint a válaszadók 20 százaléka azt mondta, hogy nem maradna az egészségügyben Magyarországon, további 25 százalék pedig azt, hogy az új jogszabály hatálya alá nem szeretne bekerülni.

A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint is van feszültség. Tóth Judit Mária alelnök arról beszélt, hogy egy napon két eltérő utasítás jött ki, ami alapjaiban befolyásolja azt, hogy milyen besorolásba kerülnek a kollégák.

A csatorna birtokába került egy pénteki levél, amelyben az Országos Kórházi Főigazgatóság arról ír az intézményeknek, hogy mit kell tartalmaznia az új munkaszerződésnek például a munkaidőről vagy a munkabér meghatározásáról.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma semmi nem indokolja, hogy később vezessék be az új jogviszonyt. Mint írták, a rendelkezésre álló adatok alapján az érintettek széles köre elfogadja az új feltételrendszert. Azt is leszögezték, hogy egyetlen egészségügyi dolgozó keresete sem csökkenhet március 1-től.

Az új jogviszony értelmében a jövőben csak engedéllyel lehet másodállást vállalni, cserébe az orvosok jelentős béremelést kapnak. Ez az szabályozás már januártól bűncselekménynek minősítette a hálapénz elfogadását. Változás lesz az is, hogy egy évben 44 napra áthelyezhetik a dolgozókat más intézménybe. Soós Adrianna szerint meg is fenyegettek többeket, hogy írják alá a dokumentumot.