Nincs meteorológus végzettsége az OMSZ új vezetőjének

Nincs meteorológus végzettsége az OMSZ új vezetőjének

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egyik munkatársa az OMSZ Kitaibel Pál utcai központjában Budapesten 2019. január 24-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét szakmai indokokra hivatkozva menesztették, ideglenes utódjuk – információink szerint – nem is meteorológiai szakember. Szerdán derült ki, hogy a Palkovics László vezette minisztérium Hanyecz Lászlót bízta meg a feladatokkal, ő azonban gazdasági végzettségű. Az egyetlen olyan magas rangú vezető, aki nem írta alá a korábbi tiltakozó levelet.

Nincs meteorológus, csak gazdasági végzettsége Hanyecz Lászlónak, aki ideglenesen elnökként vezeti az Országos Meteorológiai Szolgálatot – értesült a Magyar Hang a szervezet működését jól ismerő forrásunktól. Néhány hónapja dolgozik az OMSZ-nél gazdasági elnökhelyettesként, a vidékfejlesztési miniszter nevezte ki erre a pozícióra. Forrásunk szerint közel áll a nyugdíjhoz.

Forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy a szervezet működéséhez szükség van elnökre, hiszen a hivatalos papírokra például kell az aláírása. Ezért kellett találni valakit gyorsan, a kinevezés így formalitásnak is tekinthető. Úgy tudni, hogy már keresik a végleges utódait az elküldött vezetőknek.

Mindez már csak azért is érdekes, hiszen a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a tűzijáték után ugyan indoklás nélkül mentette fel Radics Kornélia OMSZ-elnököt és szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát, a kancelláriaminiszter csütörtökön már arról beszélt, hogy szakmai indokok álltak a háttérben. Gulyás Gergely megfogalmazása szerint hosszabb távú elégedetlenségről van szó, ami az előrejelzési képességek hiányával kapcsolatos, a tűzijáték pedig nem az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy ha már hosszabb ideje tervben volt az OMSZ vezetésének menesztése, vajon miért nem gondoskodtak az utódlásról is. Akár csak ideiglenesen is. A szervezetnek ugyanis van például nemzetközi elnökhelyettese, aki egyben az Előrejelzési és Éghajlati Főosztály vezetője is, vagyis szakmailag lényegesen közelebb áll a meteorológiai szolgálat tevékenységéhez, mint a gazdasági irányító. Bár az is igaz, hogy ő egyike volt azoknak a meteorológusoknak – számos osztályvezető mellett –, akik aláírtak egy tiltakozó levelet. Ebben az augusztus 20-i ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzset politikai nyomásgyakorlással vádolják.

A most kinevezett Hanyecz László nem szerepel az aláírók között.

Az ügy kapcsán Palkovics László miniszter interjút adott szerdán a Mandinernek. Ebben elmondta, hogy az operatív törzs tevékenységén nincs mit vizsgálni, a felmentéseket pedig nem vonja vissza.