Kormányinfó: nincs tanárhiány, különben is egyre kevesebb az iskolás gyerek

Kormányinfó: nincs tanárhiány, különben is egyre kevesebb az iskolás gyerek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. augusztus 24-én. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hamarosan kezdődik a tanév, vajon hány pedagógus hiányzik a szeptemberi kezdéskor? – tették fel a kérdést a kormányinfón. Egy gyömrői példa is elhangzott, ahol konténerekben tanulnának a gyerekek, de nekik csak szeptember végén tudják ezeket biztosítani. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az oktatási kormányzat feladata, hogy mindenhol megfelelően kezdődjön el a tanév. Mint kiemelte, az utóbbi évek népességmozgásai következtében vannak olyan területek az országban, ahol nagyobb létszámú osztályok indulnak, ilyenre jó példa Pest megye. Vannak azonban olyan régiók, települések is, ahol alig jön össze a megfelelő létszám.

Gulyás leszögezte, hogy szerinte összességében elegendő tanár van, ilyen értelemben nincs tanárhiány, de bizonyos szakokon nehéz tanárt találni, ilyenek a természettudományos tárgyak és az idegen nyelvek. Ezután elővette a kormány kedvenc érvelését: a gyermekek száma egyre csökken, míg a tanároké 2001 óta nem vagy alig mérséklődött. Ma több tanár jut 20-100 gyerekre, mint 10 vagy 20 éve, és csak egyes szaktárgyak oktatására nehezebb tanárt találni.

Miközben Gulyás tagadja a tanárhiányt, érdemes megemlíteni, hogy még a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint is országos tanárhiány van. Horváth Péter, aki a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója is a Népszavának elmondta, hogy több olyan iskoláról is tud, ahol nehezen tudják feltölteni a távozó tanárok megüresedett helyét. A pedagógusoknak szeptember végéig kell nyilatkozniuk, elfogadják-e az új törvényben előírt foglalkoztatási körülményeket és szabályokat, és Horváth Péter szerint ezres nagyságrendben lesznek olyanok, akik még ezek után hagyják el a pályát a státusztörvény miatt.

A kormányinfón elhangzottakról, illetve arról, hogy a kabinet szerint már októberre egyszámjegyű lehet az infláció, ITT olvashatnak