Gulyás Gergely: Talán már októberben egy számjegyű lehet az infláció

Gulyás Gergely: Talán már októberben egy számjegyű lehet az infláció

Élelmiszerek (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háború és a nehézségek ellenére is tudja vállalni a kormány, hogy még az idén egyszámjegyűre csökken az infláció – közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondása szerint továbbra is jó esély van rá, hogy ez már novemberben megvalósulhat, de akár már októberben is. Kitért arra is, hogy az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani és jó esély van rá, hogy még az idei évben a reálbérek emelkedni fognak. Ez ugyanakkor nem jelent konkrét béremelést, arról van szó, hogy az év eleji fizetésemelés mértéke magasabb lesz év végére, mint az infláció.

A magyar infláció Európában egyébként továbbra is sereghajtó. A legutóbbi, júliusra vonatkozó adatok alapján az év hetedik hónapjában 17,6 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az élelmiszerárak ugyanakkor 23,1 százalékkal emelkedtek a 2022 júliusihoz képest. Az Európai Unióban az átlagos infláció eközben egyébként 6,1 százalék.

Az infláció elleni küzdelem egyik eleme a kormány részéről az online árfigyelő rendszer és a boltok számára kötelezővé tett akciózás. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, hogy az elmúlt másfél hónapban ennek a kettőnek a hatására számos élelmiszer lett olcsóbb, ez 1,8 százalékpontos csökkenést jelenthet az élelmiszerinflációban is. Külön kiemelte az újburgonyát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, ahol 30-40 százalékos volt az csökkenés. A kormányszóvivő kiemelte, hogy az online árfigyelő átláthatósága jelent, az indulása óta már 1,2 millió ember látogatta meg és a csirkemell, cukor, tej és tojás szavakra kerestek rá legtöbben.

Szentkirályi Alexandra azt is elmondta, hogy eközben folyamatos a boltokban az ellenőrzés, a vizsgálatok nagyjából tíz százalékánál találtak problémát, ez 70 körüli üzletet jelent. A kormányhivatalok összesen 25 millió forintos fogyasztóvédelmi bírásgot szabtak ki, ez eljárásonként 5-6 milliós büntetést jelent. – Nem javaslom a trükközést – fogalmazott.