Varga Judit exférje a kegyelmi ügyről: Ilyenkor elnézést kell kérni

Varga Judit exférje a kegyelmi ügyről: Ilyenkor elnézést kell kérni

Novák Katalin és Varga Judit (Fotó: Novák Katalin / Facebook)

Fotó: Robert Erdi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ilyenkor nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni és ha lehet, valahogy jóvá tenni – ezt írta egy Facebook-hozzászólásban Varga Judit egykori igazságügyi miniszter exférje a Novák Katalin által adott kegyelem kapcsán.

Mint beszámoltunk róla, Novák Katalin 2023 áprilisában, a pápalátogatás idején kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, aki bűnsegédként évekig leplezte főnöke pedofil zaklatássorozatát, sőt, hallgatásra kényszerítette az egyik kiskorú áldozatot is. A férfi, K. Endre ezért 3 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, ám ebből végül másfél évet töltött a rácsok mögött. Később reintegrációs őrizetbe került – az elnöki kegyelem pedig bűne minden jogi következménye alól felmentette. Az ügyben pedig Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter felelőssége is felmerül, hiszen ő nyújtotta be Sándor-palotának a szelektált kegyelmi kérvényeket és miniszterként később ő ellenjegyezte a jóváhagyott kegyelmi döntéseket – így a K. Endre sorsáról szólót is.

Skrabski Fruzsina, a köztársasági elnök 16 tagú tanácsadó testületének tagja a Facebookon elmélkedett arról hétfőn, hogy el tudja képzelni: titkosszolgálati akció volt, hogy olyan nem kellőképpen informatív anyag kerüljön az elnök elé a döntéshozatalhoz. Hozzátette, az is lehet, hogy megint egy koncepciós perről van szó, „sajnos sok ilyen van büntetőügyekben és erről is lehet tudomása az elnöknek. Harmadrészt láttunk mi már hasonló ügyet, egy szentéletű szerzetessel szembeni »liberális« lejárató akciót, amikor kiderült, hogy minden hazugság volt.”

Ehhez a bejegyzéshez szólt hozzá (mint azt a Telex észrevette) Magyar Péter, Varga Judit exférje, aki egyébként a Diákhitel Központ vezetője is volt. „Kedves Fruzsina, minden tisztelettel kérlek, hogy ne keverjük ide a 2006-os ügyet, márcsak az akkori áldozatok emléke miatt se. A mostani eset végtelenül egyszerű, született egy rossz döntés, valószínűleg többen is hibáztak. Ilyenkor nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni és ha lehet, valahogy jóvá tenni” – írta.

Novák Katalin is megszólalt kedden, az atv.hu tudósítójának azt mondta többek között, hogy van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak. Ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában is – közölte. Azt is hozzátette, hogy az elé terjesztett több száz kérvényről ő „mindig igyekszik a leginkább körültekintőbben dönteni”.