Novák Katalin: Természetes, hogy nem indokolom meg a döntésemet

Novák Katalin: Természetes, hogy nem indokolom meg a döntésemet

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Undorodik a pedofíliától, amit az egyik legsúlyosabb bűncseleménynek tart – ezt hangsúlyozta Novák Katalin az atv.hu tudósítójának kérdésére. A köztársasági elnököt az örmény államfővel közösen tartott keddi sajtótájékoztatón kérdezték a nagy botrányt kiváltó esetről. Mint lapunk is beszámolt róla, Novák Katalin 2023 áprilisában, a pápalátogatás idején kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, aki bűnsegédként évekig leplezte főnöke pedofil zaklatássorozatát, sőt, hallgatásra kényszerítette az egyik kiskorú áldozatot is. A férfi, K. Endre ezért 3 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, ám ebből végül másfél évet töltött a rácsok mögött. Később reintegrációs őrizetbe került – az elnöki kegyelem pedig bűne minden jogi következménye alól felmentette.

A tudósító arról kérdezte Novák Katalint, hogy megbánta-e a kegyelmi kérvény aláírását, megfordult-e a fejében, hogy lemond, és kész-e megindokolni a döntését., Az államfő azt válaszolta, hogy a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa annak idején. Mint mondta, van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak. Ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában is – közölte. Azt is hozzátette, hogy az elé terjesztett több száz kérvényről ő „mindig igyekszik a leginkább körültekintőbben dönteni”. A lemondásra vonatkozó kérdésre az elnök nem válaszolt, azt viszont hangsúlyozta, hogy az esetre politikai kampány épült, ami rengeteg valótlan állítást is terjeszt.

Novák Katalin arra sem tért ki, hogy elvileg nemet is mondhatott volna a kegyelmi kérvényre. A köztársasági elnök elvileg ugyanis autonóm állami vezető, aki az igazságügyi miniszter által javasolt kegyelmi ügyeket aláírhatja, de el is utasíthatja. A botrányos ügyben pedig Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter felelőssége is felmerül, hiszen ő nyújtotta be Sándor-palotának a szelektált kegyelmi kérvényeket és miniszterként később ő ellenjegyezte a jóváhagyott kegyelmi döntéseket – így a K. Endre sorsáról szólót is.