Növekvő Fidesz-előnyt mért a Nézőpont

Növekvő Fidesz-előnyt mért a Nézőpont

Orbán Viktor (Forrás: a miniszterelnök Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat százalékpontra nőtt a teljes felnőtt népességen belül a kormánypárt (40 százalék) előnye a „baloldallal” (34 százalék) szemben a Nézőpont Intézet múlt heti, országosan reprezentatív közvélemény-kutatása szerint.

A kormányközeli intézet mérése szerint márciushoz képest a kormánypárt támogatottsága két százalékponttal emelkedett (a januári adathoz hasonló értékre), míg a „baloldal” három százalékpontot veszített. A baloldal a közös lista felállítása óta még nem volt ilyen gyenge, amely az oltások sikere ellenére kialakult oltásellenes imázzsal magyarázható – írták a kormányzati narratívát átvéve.

Az aktív választók között 51 százalékkal egyértelműen vezet a Fidesz. A „baloldali közös lista” most vasárnap 43 százalékot kapna, de az aktív választók további hat százaléka is elégedetlen a kormány munkájával. Közülük a Kétfarkú kutyák (2 százalék) és a Mi hazánk (3 százalék) szavazói azonosíthatóak be.

A Nézőpont azt is megmérte, hogy a felnőtt népesség 58 százaléka elégedett a miniszterelnök munkájával, s csak minden harmadik (35 százalék) kritikus vele. Szerintük a 2021 tavaszán megugró oltási hajlandóság, a vakcinabeszerzés sikere és az átoltottság európai csúcsa magyarázhatja a magas mutatószámot. Igaz, ez messze van a 2020 márciusában mért 72 százaléktól, a tavaly júniusi 62-nél is alacsonyabb (novemberben 59-en állt, januárban 57-en a mutató.)