Nyomoznak Semjén gyanús vadászata ügyében – nem itthon, Svédországban

Nyomoznak Semjén gyanús vadászata ügyében – nem itthon, Svédországban

Semjén Zsolt és a számik (Rajz: Thyillustration)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemsokára kihallgatásokkal folytatódik Semjén Zsolt helikopteres vadászatának ügye Svédországban – tudta meg a HVG. Egyelőre magyarországi kihallgatást nem terveznek a svéd hatóságok.

Mivel nagy volt a csend a Semjén svédországi vadászata körül, amiről ez év március elején az azóta megszüntetett régi lapunk, a Magyar Nemzet számolt be először, a HVG megkereste a svéd hatóságokat, hogy tájékoztatást kérjen, hogy áll a magyar miniszterelnök-helyettes vadászatának ügye. Semjén Zsolt a svédországi sajtóban is komoly visszhangot kiváltó „helikopteres vadászata” kapcsán már áprilisban azt lehetett hallani, hogy az ügyészség lopás gyanúja miatt elrendelte a nyomozást.

A HVG mostani érdeklődésékre az umeai városi ügyészség megerősítette, hogy a nyomozás még most is tart, a rendőrség az ügyészségi utasítások egy részét már elvégezte, más része még hátra van. A nyomozók Svédországban hamarosan megkezdődik a kihallgatásokat, ezek a jelenlegi információk alapján Magyarországra egyelőre nem terjednek ki. Az ügyészség tájékoztatása szerint a kihallgatások december közepéig is elhúzódhatnak. A svéd hatóság a hvg.hu kérdésére azt is közölte: egyelőre senki nem vetette fel bűncselekmény gyanúját.

Igazmondó politikusokra épít a vagyonnyilatkozati rendszer - Magyar Hang

Mindaddig értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat bármilyen helyzetből.

Semjén Zsolt a magyarországi botrány kirobbanása idején azzal védekezett, hogy vadászként, nem pedig parlamenti képviselőként kapott lehetőséget többmilliós értékű külhoni vadászataira, ezért azokat szerinte nem is kellett bevallania képviselői vagyonnyilatkozatában.

A svéd rendőrség és az ügyészség amiatt kezdett nyomozásba, mert a sajtóban közzétett fényképek tanúsága szerint elejtett egy Svédországban háziasított állatnak számító rénszarvast, ami ott lopásnak minősül.

A Magyar Nemzetnek március elején nevük elhallgatását kérő vadászatszervezők beszéltek arról, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – aki egyben a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke – 2012 óta látogat el évente egy alkalommal a skandináv országba. Mint elmondták, a politikus elsősorban jávorszarvasra és rénszarvasra, valamint a főként a tajgaerdőkben élő siketfajdra vadászott. Az Orbán-kormány második embere 2012-ben, 2013-ban, valamint 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is Svédországban vadászott, ahova nem egyedül érkezett. Semjént rendre elkísérte például a Földművelésügyi Minisztérium egyik korábbi főosztályvezetője is, aki a miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan több zsákmányt is ejtett.

Ráadásul az utakat a szervezők elmondása alapján különös óvintézkedések mellett bonyolították le. Előfordult például, hogy egy egész – körülbelül 40 fős – hotelt kibéreltek Semjénék számára, hogy csak ők legyenek a szállóban, s ne is találkozzanak másokkal, főként magyarokkal. A szervezők szerint rendkívüli fontossággal bírt, hogy Semjén Zsolt ne keserű szájízzel távozzon a vadászatról, és tudjon vadakat ejteni, ezért mindent el kellett követniük a siker érdekében. De kiderült az is, hogy a politikus a hosszas gyaloglást sem viseli, így előfordult, hogy azt is el kellett intézni neki, hogy lóháton tudjon közlekedni.

Semjén Zsolt nem teszi le a fegyvert - Magyar Hang

A miniszterelnök-helyettes a baráti televízióban barátjának „vallott" a vadászatokról.

A néhány napos utak alkalmanként 4-5 millió forintnak megfelelő koronába kerültek. Az árat főként az extra kérések és a luxusköltségek fokozták. A dokumentumok és fényképek tanúsága szerint a legnagyobb szabású vadászatot tavaly szeptember végén tartották, amely alkalmával egy helikoptert is kibéreltek Semjénék számára. A forgószárnyas segítségével sikerült utolérni például egy rénszarvast, amit aztán a miniszterelnök-helyettes el is ejtett. A kilőtt állatot szintén a helikopter szállította el, méghozzá a nyakánál fogva fellógatva egy kötélre.

A Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy információik szerint ezeket svédországi vadászattal egybekapcsolt kirándulásokat a szállodatulajdonos Farkas József finanszírozta, aki egyébként a lap kérdésére egyszerűen letagadta, hogy bármit is tudna a vadászatokról, miközben több fényképen is szerepel Semjén Zsolt mellett.

A kormányzati kommunikáció kezdetben bagatellizálni igyekezett ezeket a luxusvadászatokat, például úgy, hogy azok valójában rokonlátogatások voltak, miután kiderült, hogy egy vállalkozó fizette az utakat, és azokon Semjén egyetlen családtagja sem vett részt, az elhallgatást választották médiastratégiának.

Annak se lett itthon semmilyen következménye, hogy Semjén egy ízben azzal akarta bagatellizálni a korrupció gyanúja által körbelengett luxusvadászatának ügyét, hogy egy ízben azt találta mondani a magyar Országgyűlésben egy jobbikos képviselőnek adott válaszában, hogy „egyáltalán nem voltak luxuskörülmények, miután öt, »hótrészeg« számival kellett eltöltenie az éjszakákat". Ezzel sikerült vérig sértenie a Svédországban kisebbségben élő számikat, kínos diplomáciai üggyel megfejelve a svédországi háziállat-vadászatának botrányát.

Mint arról korábban beszámoltunk, Paul Kuoljok, a svédországi számi kisebbségi önkormányzat elnöke, bocsánatkérésre szólította fel Semjén Zsolt a számikra nézve – történelmi okok miatt is – sértő kijelentése miatt.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.