Operatív törzs: 54 ezer dolgozónak igényelték eddig a bértámogatást

Operatív törzs: 54 ezer dolgozónak igényelték eddig a bértámogatást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap 11 órától szokásos napi tájékoztatóját tartotta az operatív törzs a koronavírus-járvány hazai fejleményeiről.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese arról beszélt, hogy a 2010-ben megígért egymillió új munkahelyet megteremtették, ezt az eredményt azonban a koronavírus megtámadta. A kormány álláspontja egyértelmű, a lehető legtöbb munkahelyet kell megvédeni, amennyi pedig elveszik, annyit kell létrehozni

– 163 064 magyar ember fordult segítségért a kormányhoz (munkanélküli segély, vagy jövedelempótló támogatás formájában). Célunk, hogy ők is mielőbb munkát kapjanak, ha nem a versenyszférában, akkor az államtól – mondta Schanda Tamás.

Koronavírus: újabb 8 ember hunyt el | Magyar Hang

– 3953 munkáltató igényelte péntek délutánig közel 54 ezer dolgozónak a kormányzati támogatást, egy hét alatt majdnem megtízszereződött a jelentkezők száma. A kérelmek elbírálása folyamatos, a kormányhivatalok gyorsan, 8 munkanapon belül döntenek. A legtöbb igény (minden negyedik), Budapest és Pest megye, majd Hajdú-Bihar és a Dél-Alföld következik. A cégek 30 százaléka a kereskedelemből került ki, 60 százalékuk mikrovállalkozás, de az igénylő munkavállalók többsége a nagyobb vállalatoknál dolgozik – ismertette Schanda Tamás.

Az innovációs bértámogatás 376 munkáltató 5900 munkavállalóját érinti eddig.

– 336-an telepítették a hatósági házi karantén ellenőrzésére szolgáló szoftvert – mondta Kiss Róbert rendőr-alezredes. Hozzátette: az elmúlt 24 órában 965 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így vasárnap 10 356 ilyen intézkedés van érvényben. Az elmúlt napon a helyszíni ellenőrzések során 41 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben szombaton 564 esetben intézkedtek, ebből 340-en figyelmeztetést, 124-en helyszíni bírságot kaptak, 99 ember ellen pedig feljelentést tettek a rendőrök. Március 28. óta ellenőrzi a rendőrség a kijárási korlátozások betartását, azóta 48 218 intézkedésre volt szükség.

– Hat mentődolgozó fertőződött meg eddig koronavírusban – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki az intézmény 72 születésnapjáról is beszélt. Eddig 15 ezer fertőzésgyanús embert láttak el a bajtársak, mintegy 40 ezer koronavírus-tesztet végeztek. Ehhez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott. A mentők csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg – mondta Csató Gábor.

A háziorvosok, orvosi ügyeletek számára már több mint 5500 doboz sebészi és majdnem 20 ezer FFP-maszkot osztottak ki – tette hozzá.

Következtek a kérdések:

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert beszélt a vidéken elrendelt védelmi intézkedések betartásának ellenőrzéséről is, ahol elsősorban a távolságtartás szabályait, az üzletekben a vásárlási idősávok betartását és a védelmi eszközök, vagyis a maszk, sál vagy kendő viselését ellenőrzik. Szombaton 147 intézkedésre volt szükség, ebből 84 figyelmeztetés, 41 helyszíni bírság és 22 feljelentés volt. Rámutatott: a vendéglátóhelyek teraszain a védelmi távolság betartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia. Azt tapasztalják, hogy főleg a gyorséttermek nyitott teraszainál „verődnek össze” a fiatalok és nem fordítanak kellő figyelmet a távolságtartásra. Arra kérte őket: saját és mások épségének érdekében is tartsák be a védelmi intézkedéseket.

A Balaton térségéről külön érkezett kérdés. Somogy megyében szombaton 16 intézkedésre volt szükség, ebből 13 figyelmeztetéssel, 1 helyszíni bírsággal és 2 feljelentéssel zárult, míg Zala megyében 4 figyelmeztetést, 1 helyszíni bírságot és 4 feljelentést szabtak ki a szabályszegőkkel szemben. A védőtávolság be nem tartása mellett ezekben a megyékben jellemzőnek azt nevezte, hogy a tömegközlekedési eszközök megállóiban az emberek nem viseltek megfelelő védőeszközt.

40 mentőautó látja el minden nap a koronavírussal kapcsolatos feladatokat, 100-150 fővel – mondta Csató Gábor.

A maszkhasználat az üzletek dolgozóinak és a vásárlóknak közös felelőssége, mindenkinek viselni kell, a dolgozóknak is – mondta Kiss Róbert.

Átadja-e a Főpolgármesteri Hivatalnak az operatív törzs a kért budapesti fertőzöttségi adatokat – hangzik a 444 kérdése. A válasz pedig az, hogy ez a kérés még nem érkezett meg az operatív törzshöz.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3263 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 idős krónikus beteg. Ezzel 413 főre emelkedett az elhunytak száma, 933-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból – közölték vasárnap reggel a hivatalos honlapon.