Operatív törzs: Azok is oltassák be magukat, akik már átestek a fertőzésen

Operatív törzs: Azok is oltassák be magukat, akik már átestek a fertőzésen

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig 1094 egészségügyi dolgozó kapta meg itthon a koronavírus elleni védőoltást – közölte az operatív törzs hétfői online tájékoztatóján Galgóczi Ágnes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetőjének elmondása szerint náluk „különösebb oltási reakciót nem tapasztaltak”.

A hazánkba karácsonykor megérkezett Pfizer/BioNTech oltóanyagot jelenleg öt oltóponton – három budapesti helyszínen, illetve Debrecenben és Nyíregyházán – adják be az önként jelentkező egészségügyi dolgozóknak. A következő hetekben folyamatosan érkeznek majd a vakcinaszállítmányok, így a jövőben már 25 helyen zajlik majd az oltás. Galgóczi Ágnes is arra biztatott minden érintettet, hogy éljen a lehetőséggel.

Az osztályvezető elmondta azt is, hogy 2021. első felében várhatóan több vakcina is megkapja az európai gyógyszerügynökség engedélyét és a tömeges oltás elkezdődhet. A magyar kormány 17,5 millió oltóanyagot kötött le különféle gyártóknál és vizsgálják az orosz, illetve a kínai vakcinákat is.

Galgóczi Ágnes egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy azoknak is javasolják a védőoltást, akik három hónapon túl estek át a fertőzésen. Ahhoz egyébként, hogy az úgynevezett nyájimmunitás kialakuljon itthon, a lakosságnak körülbelül 60 százalékát szükséges beoltani.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője arról beszélt, hogy a december 23-a és 27-e közötti öt napon összesen 834 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt. A legtöbben közterületen nem viselték a maszkot, de kaptak el szabályszegőket a tömegközlekedésen és egyéb zárt helyen is. 200-nál is többen kaptak helyszíni bírságot, volt, aki figyelmeztetéssel úszta meg, mások ellen feljelentést tettek. Ugyanezen az öt napon a kijárási tilalom megszegése miatt 1668 emberrel szemben intézkedtek, közülük 6-an nem tartották be a kutyasétáltatásra megengedett 500 métert.