Operatív törzs: már péntektől feloldják a kórházi látogatási tilalmat

Operatív törzs: már péntektől feloldják a kórházi látogatási tilalmat

Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs döntött az újraindítás újabb fokozatáról – mondta el Gál Kristóf rendőrségi szóvivő az operatív törzs pénteki „tájékoztatóján”, majd megismételte az Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elhangzottakat, vagyis hogy megszűnik a kijárási tilalom, nem kell majd az utcán maszk, az üzletek kötelező zárási időpontját is eltörlik. A részletek a Magyar Közlönyben jelennek majd meg – tette hozzá Gál Kristóf.

Galgóczi Ágnes, Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a járványügyi adatokat ismertetve elmondta, 657 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 801 025 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 427 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 661 564 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 110 034 főre csökkent. 1645 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 195-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 4 898 866 fő, közülük 2 886 292 fő már a második oltását is megkapta.

– A harmadik hullám elvonulóban van – fogalmazott az osztályvezető. – Közeledünk az ötmilliomodik beoltott felé, de ehhez a regisztráltaknak jelentkezniük kell az oltásra, AstraZeneca, Pfizer, Szputnyik és Sinopharm vakcinákra lehet még időpontot foglalni. Könnyen lehet, hogy Ön lesz az ötmilliomodik beoltott – lelkesítette az embereket.

Péntektől részlegesen feloldják a kórházi látogatottsági tilalmat, de számos szabály továbbra is érvényben marad – árulta el Galgóczi Ágnes. – A látogatónak védettnek kell lennie, fertőzött beteget nem lehet látogatni, és zárt térben egyszerre csak egy látogató érkezhet a kórházi páciensekhez – tette hozzá, azzal a kiegészítéssel, hogy jó idő esetén szabadtéren többen is felkereshetik a kórházi ápoltakat.

Minden idők legrövidebb operatív „tájékoztatóján” újfent elmaradtak az újságírói kérdések.