Operatív törzs: Mérsékelten zajlik a koronavírusjárvány Magyarországon

Operatív törzs: Mérsékelten zajlik a koronavírusjárvány Magyarországon

Nagyné Bányai Mária szemész főorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina negyedik, emlékeztető adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelőjében kialakított oltóponton 2022. február 17-én. (MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előző héten 4098 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. Ez mintegy 400-zal kevesebb, mint az előző heti adat. A kormány szakportálján közölt információk alapján a múlt héten 61, többségében idős, krónikus beteg. Ez a szám is alacsonyabb az előző héten megadott 73 halálos áldozatnál. Így a hivatalosan a fertőzés következtében elhunytak száma 48 245-re emelkedett.

A gyógyultak száma meghaladja a kétmilliót. Azt írták, Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami köszönhető a magas átoltottságnak is. Jelenleg az aktív fertőzöttek száma 15 608. A számuk jelentősen, mintegy 3000-rel csökkent az előző heti adathoz képest. Jelenleg 770 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Mint közölték, koronavírus ellen beoltottak száma 6 419 996, közülük 6 206 388-an a második, 3 901 632-en a harmadik oltást is felvették. Összesen 387 872-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták.

A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – olvasható az oldalon. Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Kapható megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer-vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos, és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető.
A kormány és az operatív törzs folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, ha szükséges, további intézkedéseket hoz – jegyezték meg.

(MTI, Magyar Hang)