Operatív törzs: újabb 39 ezer főnek elegendő vakcina érkezik Magyarországra

Operatív törzs: újabb 39 ezer főnek elegendő vakcina érkezik Magyarországra

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A célzott csoportos tesztelések során, három héten át az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozókat tesztelték, majd az ország összes bölcsődéjét, óvodáját és iskoláját is végigjárták a szakemberek, végül pedig a kormányhivatalokra került sor – mondta el György István államtitkár az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Hozzátette, január 2-án és 3-án újabb tesztelési lehetőséget biztosítottak az óvodai és iskolai dolgozók számára, hogy az oktatás biztonságosan elindulhasson január elején. Összesen több mint 20 ezren vettek részt a tesztelésen. – Az eredmények jelentős javulást mutatnak a decemberi adatokhoz képest, a mostani tesztek közül alig több mint 1 százalék bizonyult pozitívnak – hangsúlyozta az államtitkár. Elmondta még, hogy november óta összesen 500 ezer célzott tesztelést végeztek.

A tájékoztatón kiderült, az operatív törzs György Istvánt bízta meg az oltási terv kidolgozásával és végrehajtásával.

Müller Cecília elmondta, a védelmi intézkedések elérték a céljukat, csökkenő tendencia látszik. (A látványosan visszaesett tesztelésről az országos tiszti főorvos nem tett említést.) 856 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 328 851 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 174 070 fő, az aktív fertőzöttek száma 144 804 főre csökkent. 5667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 400-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

– Új szakaszba lépett a védekezés, a vakcinák érkezésével nagy lehetőség áll előttünk – fogalmazott az országos tiszti főorvos. – Fel kell ismernünk az oltások fontosságát, hiszen azzal nem csak magunkat óvjuk, de a közvetlen környezetünket, és a közösséget is védhetjük, hogy kevesebb teher háruljon a kórházakra. Az oltási terv szerint elsőként az egészségügyi dolgozók részesülnek oltásban, már közel 12 ezren kapták meg a vakcinát – mondta. Majd arra biztatta az egészségügyi dolgozókat, hogy jelentkezzenek az oltásra. Hétfőn helybe viszik az oltóanyagot, hogy a dolgozóknak ne kelljen felkeresni az oltópontokat, így könnyítve meg a dolgukat – hangsúlyozta Müller Cecília.

– Dinamikus sorrendben biztosítják az oltási lehetőséget – fogalmazott a tiszti főorvos. A cél az, hogy minél rövidebb idő alatt minél nagyobb számban részesüljön a lakosság az oltásban. Kedden további 39 ezer fő oltására elegendő, 80 ezer adag vakcina érkezik Magyarországra. A tömeges oltás megkezdéséig mindenkit arra biztat, hogy jelentkezzen a vakcinára. Hinni kell az oltóanyag eredményességében, hiszen csak így lehet felülkerekedni a járványon – tette hozzá Müller Cecília.

Újságírói kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos elmondta, Magyarországon a vakcinák szállítási bizonytalansága miatt az oltások első adagját adják be, és a készlet felét tartalékolják a kötelező második oltásra.

A vakcinák mennyisége miatt részesítik előnyben azokat, akik még nem kapták el a fertőzést, hiszen akik már átestek a betegségen, nagyjából hat hónapos védettséget szereztek – fogalmazott Müller Cecília.

A Pfizer-BioNTech vakcináját 16 éven felülieknek lehet beadni, a fiatalabbak körében nem végeztek elegendő vizsgálatot, így számukra még nincs megfelelő oltás, de a kutatások zajlanak – árulta el az országos tiszti főorvos.

Az orosz vakcina kapcsán Müller Cecília elmondta, 6 ezer oltást tároltak be, ami egy tudományos lehetőséget jelent, hiszen ezek később akár hasznosak is lehetnek, ha a tudományos eredmények bizonyítják, hogy a Szuptnyik V nevű oltóanyag biztonságosan beadható.