Orbán a jövő héten felszólító levelet kaphat Brüsszeltől

Orbán a jövő héten felszólító levelet kaphat Brüsszeltől

Miniszterelnök nemzeti színű szurkolói sállal (Fotó: Orbán Viktor facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság a jövő héten elküldi a magyar kormánynak a kötelezettségszegési eljárás előszeleként tekinthető felszólító levelet az LMBTQ-törvény ügyében – írja a Napi.hu a Bloomberg értesülései alapján.

A Bloomberg forrásai szerint ez lesz az utolsó lépés, mielőtt a Bizottság az Európai Bíróságon pert indítana Magyarországgal szemben a melegellenessé eltérített pedofiltörvény miatt. A portál kérdésére a bizottság szóvivője nem erősítette meg, hogy valóban készülőben van a felszólítás, de nem lenne meglepő, hiszen Ursula von der Leyen bizottsági elnök is szégyenletesnek nevezte a magyar törvényt.

Az Európai Bizottságon emellett két másik eljárást készítenek elő: az egyik a magyar menedékpolitikához kapcsolódik, a másik pedig a lengyel szexuális kisebbséggel szembeni fellépésekhez – mondta egy brüsszeli forrás a Bloombergnek. 

Egy másik forrás ugyanakkor úgy vélekedett, hogy bár a Bizottság a tervei szerint mindhárom levelet kiküldené a jövő héten, van egy kis esélye annak, hogy egy vagy több levél elküldése csúszni fog. Az Európai Bizottság illetékes szóvivője a Bloomberg szerint egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

A telex emlékeztet, hogy az EU Bírósága már több korábbi magyar törvényt megsemmisített: ilyen sorsra jutott a lex CEU és a Stop Soros törvény is. De mielőtt ez megtörténhet, gyakran évekig tartó jogi procedúrának kell lezajlania, mely során eldöntik, hogy az adott jogszabály összeegyeztethető-e az uniós jogrenddel vagy sem. Így ha a felszólító levél után nem vonja vissza a törvényt a magyar parlament – amire kicsi az esély –, és a bíróság elé kerül az ügy, akkor évek múlva számíthatunk eredményre.

Az amerikai CNN is vezető anyagban foglalkozott a magyarországi és lengyelországi LMBTQ-helyzettel, írja az Index. A CNN többek között azt elemzi, mit tehet a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás ellen az Európai Unió, és úgy véli, a szervezet emiatt a legnagyobb válságát éli át a brexit óta.