„Orbán és körei jobban ismerik az ellenzéki közeget, mint az saját magát”

„Orbán és körei jobban ismerik az ellenzéki közeget, mint az saját magát”

Hadházy Ákos (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyáltalán nem volt véletlen, hogy Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében az előre tudhatóan felháborodást kiváltó „kevert fajokról” beszélt – vélekedett Hadházy Ákos. A politikus szerint ezzel egyrészt ő irányítja még az ellenzéki nyilvánosságot is, másrészt ugyanakkor az uniós pénzekhez is lehet köze.

Alaposan kiverte a biztosítékot Orbán Viktor szombati, tudnádfürdői beszéde – annak is leginkább a „kevert fajokról” szóló része – szinte mindenki, aki akár csak szőrmentén is foglalkozik politikával, szükségét érezte a nyilvános felháborodásnak – erről írt a Facebook oldalán Hadházy Ákos. Mint közölte, ő alapvetően híve annak, hogy a dolgokat nevezzük a nevükön, „csakhogy Orbán esetében tudni érdemes, hogy semmi nem véletlen, pont ezekre a reakciókra számítottak, amikor megírták ezt a beszédet”.

– Orbán és közvetlen körei sokkal jobban ismerik az ellenzéki közeget, mint az saját magát – írta a politikus, kiemelve, hogy ezt rendszeresen ki is használják. Mintha direkt a „belpesti liberálisok” idegesítésére dobnának be ügyeket, szokás ezt „gumicsontnak” vagy „figyelemelterelésnek” nevezni. Ám szerinte ennél sokkal többről van szó: „Orbánék foglalkoztatják az ellenzéki nyilvánosságot, témát, felháborodni valót adnak nekik, ezzel befolyásolják, hogy milyen kérdések legyenek ott napirenden, sőt, ezáltal manipulálják az ellenzék belső viszonyait is”.

Hadházy Ákos szerint egyetlen kockázata elméletileg mégis lehetne Orbán Viktor számára az ilyen szövegeknek, hiszen a kormány éppen nagyon komoly tárgyalásokban van az Európai Bizottsággal, hogy hozzájusson a visszatartott uniós forrásokhoz. A fajelméleti értekezések biztosan nem segítik ezeket, tehát két oka lehet, hogy mégis elhangzottak ezek Tusnádfürdőn: Orbán vagy biztosan tudja, hogy meg fogja kapni ezeket a pénzeket, tehát mondhat akármit; esetleg biztosan tudja, hogy nem fogja megkapni, tehát lényegében mindegy, mondhat akármit. Ezek közül egyik sem lenne jó hír.

A politikus úgy vélekedett, hogy a rendszer ellenzékének mindig észnél kell lenni. A teendőt pedig nyilvánvalónak tartja: náci beszédnek nevezni azt, ami náci beszéd, de nem engedni, hogy Orbán Viktor határozza meg a kommunikációjukat. A másik, hogy „a propaganda legyőzésével, konszenzusos közmédia-vezetés és a fizetett kormányhirdetések leállításának kikényszerítésével elérni, hogy a mi érveink ugyanannyi embert érjenek el, mint Orbáné”.