Orbán Viktor: A fővárosban is feloldjuk a kijárási korlátozást

Orbán Viktor: A fővárosban is feloldjuk a kijárási korlátozást

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A járvány erejét Budapesten is letörtük, így Budapesten is áttérhetünk – igaz megfontoltan és óvatosan, de áttérhetünk – a védekezés második szakaszára – jelentette be a Facebook oldalán közzétett másfél perces videóban Orbán Viktor. A miniszterelnök szavai szerint „a kijárási korlátozást feloldjuk és a főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket”. A felelősségteljes magatartás, a védőtávolság betartása Budapesten különösen is fontos, ezért arra kérte a polgármestereket, hogy „ne vegyék félvállról a kockázatot és külön figyeljenek oda az idősotthonok biztonságára". – Hajrá Budapest – zárta szavait a kormányfő.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a járványveszély kihirdetésének 66. napjában vagyunk. – Az első csatát, a járvány megfékezéséért vívott csatát megnyertük, fényesen nyertük meg – ismételte meg Orbán Viktor, ezt már nemcsak reménynek, önbuzdításnak, hanem ténynek nevezve.

A fertőzésen átesettek száma alacsony és az új megbetegedések száma is kedvezően alakul. Ez azért sikerülhetett a miniszterelnök szerint, mert „az összes döntést időben meghoztuk és azért – ezt külön szeretném aláhúzni –, mert mindannyian, vidékiek, budapestiek, egyedülállók, családosak, idősek és fiatalok egyaránt felelősségteljesen viselkedtünk”.

Karácsony Gergely főpolgármester már jelezte is, örül, hogy „a kormány végre összeszedte a bátorságát, és meghozta a döntést Budapest újranyitásáról”. Egyúttal a miniszterelnök szavait használva azt kérte, hogy „továbbra se vegyék félvállról a védekezést, és külön figyeljenek oda a kórházakra, ahol – április végéig – többen kapták el a fertőzést, mint ahányan kigyógyultak belőle, és sokkal többen betegedtek meg, mint a szociális intézményekben”.

Vidéken a kijárási korlátozásokat szűk két hete – május 4-én – oldották fel. Első lépésben megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, a strandok és időkorlát nélkül az üzletek. A másfél méteres védőtávolság megtartása és az arc eltakarása a zárt helyeken és a tömegközlekedési eszközökön ezzel együtt kötelezővé vált. Habár a miniszterelnök a fővárosi nyitás kapcsán részleteket nem említett, a kéthetes követésből arra lehet következtetni, hogy ezek a szabályok lesznek érvényesek hétfőtől Budapesten is.

FRISS: A részleteket néhány óra múlva Gulyás Gergely miniszter ismertette. Bejelentése szerint a feloldás hétfőtől lép életbe. A továbbiakat az alábbi cikkünkben olvashatják.