Orbán Viktor az M1-en: Eljött az újrafegyverkezés ideje Európában

Orbán Viktor az M1-en: Eljött az újrafegyverkezés ideje Európában

Orbán Viktor kormányfő interjút ad az amerikai útjáról az M1 aktuális csatornának a Karmelita kolostorban 2024. március 10-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút adott az állami médiának a miniszterelnök. Orbán Viktor Donald Trumpnál tett látogatásáról és Novák Katalin távozásáról is beszélt. A vasárnap délben készült beszélgetést vasárnap este fél kilenckor tűzte műsorára az M1. 

„Érzelmileg is fölkavarta” az országot Novák Katalin távozása, ezért „most egy olyan köztársasági elnök tudja leginkább szolgálni Magyarország érdekét, aki stabil, kiszámítható, ismert, és a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak" – mondta a miniszterelnök az M1-nek adott interjúban Sulyok Tamás vasárnap beiktatott köztársasági elnökről. Orbán Viktor kitért arra is: Sulyok Tamás „mélyen katolikus", ezért szerinte szolgálatnak fogja tekinteni az elnöki hivatalt. A miniszterelnök a kegyelmi botrány kirobbanása után először mondta ki Novák Katalin nevét. 

A magyar amerikai kapcsolatok kifejezetten rosszak – mondta a miniszterelnök szombatig tartó amerikai útja kapcsán, amelynek során nem találkozott az amerikai kormánypárt képviselőivel, Donald Trumppal viszont igen, aminek szerinte az az oka, hogy az amerikai demokrata vezetéssel közösen nem lehetséges szerinte ezeknek a kapcsolatoknak a megjavítása, mivel a demokrata vezetés „háborúpárti", míg Donald Trump „a béke embere", elnöksége alatt lezárt háborúkat és nem indított újat, és az orosz-ukrán háborúban is „békét akar teremteni", és Magyarország sem szeretne mást, mint a mielőbbi békét. Később azt mondta: az európai kormányok is „háborúpártiak". 

Később azt mondta: a demokrata kormányzat azt várja Magyarországtól, hogy „támogassa az LMBTQ-jogokat", „szálljon be a háborúba", és pénzt ad „a baloldali civil szervezeteknek, médiának és a baloldali politikusoknak" hogy megbuktassa a kormányt, ami szerinte nem segíti a viszony javítását. 

A kormányfő szerint Donald Trump „az orosz-ukrán háborúba nem fog adni egy fillért sem", és „az euópaiak képtelenek ezt a háborút finanszírozni", ezért ebben az esetben a háborúnak vége lesz. Továbbá kitért arra: Trump nem hajlandó finanszírozni Európa biztonságát, ezért Európának ezt magának kell megtennie. – Eljött az újrafelfegyverkezés ideje Európában – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: ez nagy teher, ennek a pénznek „máshol is lenne helye", de „ez a korszak véget ért". – Az orosz-ukrán háború bebizonyította, hogy nem lehet tovább sunnyogni – mondta a kormányfő arról, hogy Európának magának kell megteremtenie saját biztonságát.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak „nagy tekintélye van" Amerikában, mert megvalósította a „konzervatív kormányzást", ami Amerikában „nem megy". Szerinte 2010 óta helyreállt a közrend Magyarországon, ami „Amerikában fantasztikus dolog". Ezen felül arról beszélt: Amerika is meg szeretné állítani a migrációt, csak nem tudta, valmint szerinte „Amerikában tiszteletet vált ki", hogy Magyarország védi a családokat. 

Kitért arra: nem méltó az amerikai demokráciához, hanem „a diktatúra eszköztárába tartozik", hogy Donald Trumpot bíróság elé állították, és meg akarták akadályozni az elnökjelöltségét. Orbán Viktor szerint Donald Trump elnöksége esetén meg lehetne duplázni az amerikai befektetéseket Magyarországon. Jelenleg ezek elmondása szerint „elakadtak" a kettős adóztatásról szóló egyezmény felmondása miatt.  – Az rossz lenne – válaszolta röviden a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha mégis Joe Biden jelenlegi demokrata elnök nyerné az elnökválasztást. 

Címkék: Orbán Viktor