Orbán Viktor: Nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani

Orbán Viktor: Nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban Nagy Katalin mûsorvezetõnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én (MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A még erősebb családpolitika történelmi összefüggésben jó az egész nemzetnek, ezen belül a fiataloknak is, akik felmérések szerint általában családban gondolkoznak, több gyermeket szeretnének, mielőtt szembesülnének a felnőttkori anyagi nehézségekkel – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádióban.

A kormányfő szokásos rádióinterjújában úgy fogalmazott, olyan Magyarországot szeretne, amelyben egyetlen fiatalnak sem kell megváltoztatnia a gyermekvállalásra, családalapításra vonatkozó terveit csak azért, mert anyagi nehézségekkel találja szemben magát.

Kiemelte, Magyarország európai összevetésben ezért költi már most is a legtöbbet a családok támogatására saját nemzeti össztermékéhez, vagyis gazdasági teljesítményéhez képest. Ennek a mélyén az a megfontolás is ott van, hogy Magyarországon a népesség folyamatosan csökken, és ha ez így megy tovább, akkor a magyarok el fognak fogyni – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a történelemben mindig baj szokott lenni abból, ha kevesebb gyermek születik, mint amennyi a közösség biológiai fenntartásához szükséges.

A miniszterelnök szerint ezért még erősebben kell támogatni a fiatalok gyermekvállalási, családalapítási szándékát, ami összességében mindenkinek jó lesz, mert Magyarország vidámabb, boldogabb ország lesz, ha fiatalabbá válik, márpedig egy ország átlagéletkorát a gyerekek száma határozza meg.

Hangsúlyozta ugyanakkor, a nyugat-európai országok vezetői azt gondolják, hogy van egy könnyebb megoldás, amely úgy szól, amennyi ember hiányzik, annyi migránst kell beengedni, és a számok rendben lesznek, a gazdaság működik. "Nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek" - jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, nem fogadják el, hogy a migráció oldaná meg a népesedési problémákat.

"Mi azt gondoljuk, hogy mi erre képesek vagyunk, csak nem szervezzük elég jól az életünket ahhoz, hogy ez a nagyon fontos szempont érvényesülni tudjon" - tette hozzá.

Van azonban okunk arra is, hogy "kihúzzuk magunkat" - mondta a kormányfő arról szólva, miként változott a családtámogatási rendszer 2010 óta. Kiemelte, az ország dolgozott meg azért a lehetőségért, hogy többet fordíthasson a családokra.

Példaként említette a családi adókedvezmény bevezetését, a gyed, a gyes visszaállítását, a gyed extra bevezetését, a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), valamint az óvodai és bölcsődei férőhelyek számának tízezret meghaladó növelését, az ingyenes tankönyvellátás és étkeztetés mellett.

A miniszterelnök a családügyi nemzeti konzultációról szólva azt mondta, úgy látja, a gazdaságot sikerül az európai uniós átlagot meghaladó növekedési pályán tartani, ezért van értelme arról beszélni, mit lehetne még tenni a családok érdekében. Elmondta, nem részletkérdésekben, hanem az irányokban várnak eligazítást a polgároktól, hogy a következő időszakban újabb intézkedéseket hozhassanak azok alapján.

A kormányfő ezért arra kérte a "magyarokat, különösképpen az asszonyokat, a nőket", hogy fél órát szánjanak a kérdőívekre, és töltsék ki azokat.

Nőügyekkel foglalkozna Orbán Viktor - Magyar Hang

Kormányprogram híján lassan körvonalazódik a politikusi nyilatkozatokból, hogy mit akar kezdeni Orbán Viktor a kétharmados parlamenti hatalmával. Kormányával tovább küzd a bevándorlók, a menekülteket támogató civilek és Soros György ellen, nekilátnak az alaptörvény politikai ízlésüknek, hatalmi törekvéseiknek még jobban megfelelő átalakításába. És mindemellett nagy energiát kívánnak fordítani arra, hogy a magyar nők több gyereket szüljenek.

Két jelöltből lehetett választani, az egyik extrém, szélsőséges módon liberális bevándorláspárti, a másik egy bajor kereszténydemokrata – mondta az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjének megválasztása kapcsán. A miniszterelnök megismételte, amit korábban is mondott, hogy Weber a választások előtt kiállt a Fidesz mellett, ezért amikor neki van szüksége a segítségre, akkor illik visszasegíteni.

A CEU is szóba került, Orbán Viktor szerint amióta megjelent az általa csak Soros-egyetemnek hívott CEU, azóta állandó a hisztériakeltés körülötte. Hangsúlyozta, „hiába keltenek hisztériát egy-egy egyetem körül, nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani”.

Ő úgy gondolja, hogy csak be kell tartani a törvényeket, és akkor nem lesz gond. Azt pedig blöffnek tartja, hogy más városba költözne az egyetem. „Merek nagy tételben fogadni, hogy fogjuk még látni őket Budapesten” – fogalmazott. Arról is beszélt, hogy az emberek is keveset tudnak az egyetemről, ami nem nagy, magánegyetem, 1700 hallgatója van, és körülbelül a 80 százaléka külföldi hallgató.

A hiányszakmát művelő migránsok jöhetnek

A kínai-magyar gazdasági kapcsolatok kapcsán azt mondta, hogy Magyarország tömegtermelésben nem tud szerepet vállalni, de jók vagyunk minőségi termékek gyártásában, a tokaji bortól kezdve a liba-pehelypaplanig. A kínai export 2-2,5 millió dollár körül van.

Az ENSZ migrációs paktummal kapcsolatban, amelynek tárgyalásából a Magyarország az elsők között lépett ki, a miniszterelnök kijelentette, hogy a Fidesz dolga az, hogy az emberek oldalán álljon és megvédje őket az illegális bevándorlástól, a terrorizmustól és a gazdasági nehézségektől. Jobb az emberekkel kormányozni, mint az emberek nélkül és végképp jobb, mint az emberek ellenében – mondta.

Ez egy rossz szerződéstervezet, ez rossz az embereknek – mondta, amiben az szerepel, hogy a migráció emberi jog. Világossá kell tenniük szerinte: ide ne gyertek. Menekültek jöhetnek, migránsok a jobb élet reményében nem, illetve a hiányszakmák művelőit is befogadjuk – tette hozzá.