Ötmilliárdos állami támogatással Szombathelyen épít új gyárat a Schaeffler

Ötmilliárdos állami támogatással Szombathelyen épít új gyárat a Schaeffler

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az üldözött keresztények védelmével foglalkozó, magyar szervezésû kísérõrendezvényen az ENSZ-ben, New Yorkban 2018. szeptember 28-án (TI Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Schaeffler-csoport 23,5 milliárd forintos beruházással új gyárat épít Szombathelyen, 150 új munkahelyet teremtve, amelyhez a kormány 5 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten az MTI tudósítása szerint.

Közölte: a Schaeffler, amely a világ 23. legnagyobb autóipari beszállító vállalata, új stratégiája keretében folyamatosan növeli az elektromos autók komponenseinek gyártási kapacitását. – A vállalat úgy döntött, hogy az új autóipari korszakra történő átálláshoz szükséges beruházását Magyarországon valósítja meg, az új gyáregység kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik majd – mondta Szijjártó.

Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új gyár egy 30 hektáros területen, a régi gyártól 3 kilométerre, zöldmezős beruházással épül meg. A 18 ezer négyzetméternyi területből 15 ezer tisztán gyártóterület lesz. A beruházás 2020 februárjában kezdődik, és az év végére befejeződik.

A szombathelyi gyár 2017-re már megtízszerezte a területét a húsz évvel azelőttihez képest, a multinacionális Schaeffler-csoport 75 gyára közül a negyedik legnagyobb. A Schaeffler-csoport és a magyar munkavállalók viszonya nem volt mindig felhőtlen az elmúlt években, 2016-ban több okból került sor demonstrációkra – a bérek és a határozott idejű szerződések miatt –, egy alkalommal a magyarországi szakszervezetek sztrájkfenyegetéssel kényszerítettek ki bértárgyalást.

2019 júniusában a Schaeffler németországi telephelyein szervezett tüntetéseket a német autóipari szakszervezet, az IG Metall, miután a számos németországi telephellyel rendelkező csoport közölte: hétszáz németországi dolgozójától megválik az autóipar átalakulása miatt; az elektromos autók gyártásához ugyanis kevesebb csapágyra van szükség.

Szombathely az október 13-i önkormányzati választás óta ellenzéki vezetésű, Nemény András, az Éljen Szombathely! polgármesterjelöltje győzött a választáson, a közgyűlés is ellenzéki többségű.