Ötmilliós büntetést kaptak ellenzéki képviselők

Ötmilliós büntetést kaptak ellenzéki képviselők

Az Országgyűlés ülése 2018. december 12-én, a túlóratörvény elfogadásakor. (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszavazta az Országgyűlés fideszes és KDNP-s többsége, hogy több százezer forinttal csökkentsék ellenzéki képviselők tiszteletdíját a múlt év végén a parlament üléstermében lezajlott botrányos jelenetek után. Ezúttal nyolc politikust büntettek, mindannyiukat az általuk rabszolgatörvénynek nevezett szabályozás elleni tiltakozások miatt.

A legtöbben – az MSZP-s Tóth Bertalan, Szabó Sándor, Kunhalmi Ágnes, Harangozó Tamás, Bangóné Borbély Ildikó, illetve a DK-s Varju László – a december 10-i események miatt kapnak majd kevesebb fizetést. Akkor ugyanis a baloldal az obstrukció sajátos formájával próbálkozott, és csaknem 3000 módosító javaslatot nyújtottak be a túlóratörvényhez. Ezekről egyenként szavazni igen sokáig tartott volna, így – a fideszes többségű igazságügyi bizottság javaslatára – végül csomagban, egyetlen gombnyomással döntöttek. Az ellenzéknek ez nem tetszett, így sípolni, kiabálni kezdtek, végül ki is vonultak.

A független Szabó Szabolcs és Székely Sándor ugyanakkor már a két nappal későbbi események, vagyis a kifogásolt szabályozás elfogadásának napján történtek miatt kapott büntetést. Emlékezetes, az ellenzék egy része akkor megakadályozta, hogy az ülést levezető elnök felmenjen a pulpitusra, majd az ennek ellenére elkezdődött szavazás alatt folyamatosan sípoltak, kiabáltak, táblákat tartottak fel, az ülésteremből pedig a Facebookon élőben közvetítettek mindent. Az ekkor történtek miatt egyébként még számos ellenzéki képviselőre vár ugyancsak több százezres büntetés.

A kedden kora délután elfogadott fegyelmi büntetések összege összességében meghaladja az ötmillió forintot. A szavazásban Orbán Viktor miniszterelnök nem vett részt, nem volt bent az ülésteremben.

Volt egyébként néhány érdekes szavazat. Az Országgyűlés honlapján elérhető adatok szerint a DK-s Hajdu László például a fegyelmik ügyében a büntetés mellett szavazott. Az egyelőre kérdéses, hogy véletlenül, vagy szándékosan. A fideszes Ágh Péternek is volt meglepő lépése, ő például Szabó Szabolcs büntetésénél szavazott a szankció ellen.

A legkisebb, 445 ezer forintos büntetést a szocialista Kunhalmi Ágnes kapta, amiért tavaly december 10-én a napirend elfogadását füttyszóval, hangos bekiabálásokkal, majd folyamatos sípszóval nehezítette. Ugyanezen indokból a szintén MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás és Szabó Sándor, valamint a DK-s Varju László tiszteletdíját egyenként 505 ezer forinttal csökkentették. A szocialisták elnök-frakcióvezetője, Tóth Bertalan 594 ezer forintos büntetést kapott rendzavarásért. 

Az elnöki pulpitus 2018. december 12-i elfoglalásában részt vevő független Székely Sándor tiszteletdíjából 891 ezer forintot vettek el, míg a szintén független Szabó Szabolcs büntetése közel 1 millió 70 ezer forint. A büntetések indoklása szerint a képviselők cselekményüket kifejezetten obstrukciós célzattal, fizikai erő alkalmazásával valósították meg.