Ötpontos fejlesztési javaslatot rak le a kormány a főpolgármester elé

Ötpontos fejlesztési javaslatot rak le a kormány a főpolgármester elé

Vitézy Dávid és Fürjes Balázs 2018. május 28-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közeledni látszik egymáshoz a főváros és a kormány álláspontja a budapesti fejlesztési tervekkel kapcsolatosan. Karácsony Gergely főpolgármester ma kora délután Facebook-bejegyzésben örömmel üdvözölte, hogy a kormány háromezer milliárd forint uniós forrást szán az ország fővárosára. Ennek elköltését a főpolgármester a választók 2019-es választáson kinyilvánított akarata szerint szeretné elkölteni. Majd emlékeztet, hogy hónapok óta várják a kormány elképzeléseit a fejlesztésekkel kapcsolatban. 

Alig 10 perccel később Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár – szintén a közösségi médiában – reagált is a bejegyzésre. A politikus öt pontban foglalta össze a kormány javaslatait. Ezek szerint folytatják az Egészséges Budapest Programot, amelyre idén 42 milliárd forintot szánnak, és amelyből 10 milliárd a kerületek egészségyügyi fejlesztésére megy majd, öt év alatt összesen 50 milliárd forint. Az ezzel kapcsolatos főpolgármesteri javaslatot elfogadják.

Ezen kívül három nagy budapesti fejlesztést finanszíroz, illetve valósít meg a kormány: a pesti alsórakpart Kossuth tér és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítását, a budai fonódóvillamos meghosszabbítását, valamint a kelenföldi buszpályaudvar kibővítését, ahol további P+R kapacitásokat is építenek majd. Garantálják, hogy az átvállalt fejlesztésekre kizárólag együttműködésben, a Városháza által jóváhagyott tervek szerint kerül majd sor.

Több mint 200 milliárd forintot szánnak a Zöld Budapest Programra, amelyben zöldfejlesztésre kerül sor Budapesten és a Budapest környéki parkerdőkben. Így a Népligetet, a Városmajort és a Gellérthegyet, de a Ráckevei-Soroksári Dunaágat is revitalizálnák, továbbá összesen 39 helyszínen újítanák meg a zöldfelületeket

A következő uniós ciklus forrásaiból több mint 3.000 milliárd forint elköltését javasolják a következő célterületekre: budapesti egészségügy és közlekedés, zöldítés, egyetemek fejlesztése.

Cserébe a fővárostól a 2040-re szóló Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia támogatását kérik, amelyben a következő 20 évben 2.000 milliárd forintot költenének vasútfejlesztésre Budapesten és a fővárosi agglomerációban. A cél a vasút bekapcsolása Budapest közösségi közlekedésébe az autóforgalom csökkentése és tisztább a fővárosi levegő érdekében.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) csütörtöki ülésén egyeztetnek a felek a részletekről. Az eredeti forgatókönyv szerint délután öt órakor közös tájékoztatót tartott volna Fürjes Balázs és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. Ezt először lemondta a Főpolgármesteri Hivatal, majd kiderült, mégis lesz tájékoztató, de azt Karácsony Gergely főpolgármester tartja majd.