Fürjes Balázs: Nem igaz a vád, hogy a kormány nem tárgyal érdemben a fővárossal

Fürjes Balázs: Nem igaz a vád, hogy a kormány nem tárgyal érdemben a fővárossal

Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az északi és déli HÉV-hálózat fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón a csepeli HÉV-kocsiszínben 2020. szeptember 9-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Igaztalan a főpolgármester vádja, hogy a kormány nem tárgyal érdemben a fővárossal a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerint. Karácsony Gergely szombaton a közösségi oldalán írt arról, hogy nincs érdemi egyeztetés a kormány és Budapest között, amire Fürjes Balázs ugyancsak egy Facebook-bejegyzéssel reagált.

Ebben Fürjes azt írta, hogy miközben szinte naponta egyeztetnek és együtt készülnek a jövő csütörtöki Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésére, a főpolgármester váratlanul nekitámadt a kormánynak. „Értetlenül állok Karácsony Gergely főpolgármester friss posztja előtt; mintha nem ugyanazokon az egyeztetéseken vettünk volna részt a városvezetéssel. Amikor Magyarország és a magyar gazdaság újraindítását tervezzük, természetesen kitüntetett szerepet kap Budapest” – hangsúlyozta az államtitkár.

Fürjes jelezte, folyamatos a párbeszéd a támogatásokról, ahogyan Gulyás Gergely és a főpolgármester megállapodott erről, valamint arról, hogy közös álláspontot alakítanak ki az uniós források elosztásáról. Mint írta, a héten többször is egyeztettek Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettessel ezekről a pénzekről és projektekről, amíg a főpolgármester karanténban volt. „A Karácsony Gergely elnökölte Budapesti Önkormányzatok Szövetsége hónapokkal ezelőtt megkapta véleményezésre az uniós források elosztásának tervezetét” – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a kormány javaslatai között szerepel, hogy a 2021-2027-es uniós forrásokból több mint 3000 milliárd forintot irányítanának Budapestre. – Több mint félezer milliárd forint jutna gazdaságfejlesztésre, innovációra és felsőoktatásra. Közel 1500 milliárd forintot szánnak Budapest és agglomerációja közlekedésének fejlesztésére, fővárosi egészségügyi fejlesztésekre pedig jóval több mint félezer milliárd forintot – sorolta az Fürjes.

Hozzátette, a minőségi zöldfelületek bővítésére, megújítására, a természeti környezet fejlesztésére és parkok kialakítására körülbelül 180 milliárd forintot terveznek elkölteni. „Ezek a szándékaink, Budapest mindenképpen jól jár, de az egyeztetések alapján természetesen készek vagyunk az arányokon változtatni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a budapesti kihívásokat közösen tudják megoldani.

Azt javasolta a főpolgármesternek, hogy a budapestiek érdekében tegyék félre a politikai nézetkülönbségeket és dolgozzanak együtt a városért, az uniós források leghasznosabb felhasználásáért. „Tudom, hogy a főpolgármesternek az ellenzéki előválasztási kampány is fontos, de kérem, legyen első Budapest, az itt élő családok, vállalkozások, akiknek sürgős segítség kell. Ne a panaszkodás, hanem a közös munka legyen az első - mindketten erre szerződtünk a budapestiekkel” – zárta a bejegyzését Fürjes Balázs.