Óvatos lépések mentén indulhat újra az egészségügyi ellátás

Óvatos lépések mentén indulhat újra az egészségügyi ellátás

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs 2020. április 23-i tájékoztatóján

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Telefonon előre be kell jelentkezni a háziorvoshoz és a járóbeteg szakellátásra is, így indulhat újra az egészségügyi ellátás – közölte az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília. A tiszti főorvos beszélt arról is, hogy a következő két hétben derül ki, tetőzött-e már a járvány.

Magyarország Kormánya on Facebook Watch

Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal kezdte, hogy változott az adatközlés a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon. Ezután ugyanis már külön-külön lehet látni a Budapestre és Pest megyére, illetve a vidékre vonatkozó információkat.

Itthon eddig 3035 embernél igazolódott be a fertőzés, de ezután már külön látni az aktív fertőzötteket is. Ők azok, akik az adott pillanatban betegek, jelenleg 2055-en vannak. 1027 ember van kórházban és 55-en közülük lélegeztetőgépre szorulnak. A tiszti főorvos beszámolt arról is, hogy 351-re emelkedett az elhunytak száma, mindenkit idesorolnak, akinél bármilyen betegség előfordult és pozitív laborlelete volt. Már közel egy hete nem emelkedik jelentős mértékben a fertőzöttek száma, és átlagosan tíz körüli áldozatról lehet beszélni naponta. – Egyfajta egyensúlyi helyzet alakult ki a gyógyultak, új fertőzöttek és az elhunytak arányszámai alapján – mondta.

Rendkívül óvatos lépések mentén indulhat újra az egészségügyi ellátás – mondta Müller Cecília. A változás érinti a háziorvosi, védőnői és fogászati alapellátást, a járóbeteg szakellátást, az egynapos ellátásokat, a rehabilitációs és transzplantációs beavatkozásokat és a magánellátásokat. A háziorvoshoz és a többi alapellátáshoz telefonon kell bejelentkezni, időpontra kell érkezni. A járóbeteg szakellátásra is be kell jelentkezni előre, akár a háziorvoson keresztül. A betegek között a távolságtartás időben és térben is nagyon fontos – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a megváltozott szabályokra hívta fel a figyelmet: Budapesten és Pest megyében marad egyelőre a kijárási korlátozás, máshol újraindulhat az élet.

A mögöttünk hagyott hosszú hétvégén a rendőrök 4677 esetben intézkedtek a kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt, 1300 helyszíni bírságot kiszabtak és 1000 feljelentést is tettek.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • Az idősotthonokban a látogatási tilalom vidéken is fennáll továbbra is.
  • Futároknak nem kötelező, de ajánlott maszkot viselni vagy az arcot valamilyen sállal vagy kendővel eltakarni.
  • A vendéglátóhelyek teraszán asztaltársaságonként kell tartani a másfél-két méteres távolságot. Az nincs megszabva, hogy csak egy háztartásban élők vagy baráti társaságok is ülhetnek együtt.
  • Jelen pillanatban 30 idősotthonról tudni, ahol felütötte a fejét a koronavírus. A Kamaraerdei otthonban 33 gondozott és 9 dolgozó betegedett meg. Összesen 79-en hunytak el az ilyen szociális intézmények lakói közül.
  • A tatabányai kórház elhunyt beteghordója kapcsán Müller Cecília vár arra a vizsgálatra, hogy volt-e alapbetegsége a férfinek. Mint ismert, az országos tiszti főorvos korábban azt közölte, hogy volt, az elhunyt felesége azonban azt állította, hogy csak a kórházban kapott el egy fertőzést.
  • Az elkövetkező két hét fogja megmutatni, hogy tetőzött-e a járvány. Reményeik szerint már nem kell újabb megbetegedésekre számítani.
  • A tiszti főorvos óvatosságra intette az embereket annak kapcsán, hogy meglátogathatók-e az idősebb rokonok. – Lássák egymást, de nagyon vigyázzanak rájuk, tartsák be a távolságot – mondta.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár eddig egyetlen alkalommal sem válaszoltak. Hétfőn – többek között – a következőkre voltunk kíváncsiak:

Március 21-i keltezéssel járványügyi szabálysértés gyanúja miatt bejelentést tett a Szegedi Rendőrkapitányság felé Tényi István – erről a bejelentő adott tájékoztatást. A bejelentés egyebek között lapunk cikke alapján született: elsőként számoltunk be arról, hogy Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora ausztriai síelése után nem vonult karanténba, hanem bejárt dolgozni munkahelyeire (ezek egyike a Fül-Orr-Gégészeti Klinika). Később kiderült, róla, hogy koronavírussal fertőzött, ezért hivatalos közlések szerint 120 kontaktszemély tesztelése vált szükségessé.
– Indított-e eljárást az ügyben a rendőrség, vagy más illetékes hatóság? 
– A 120 kontaktszemély tesztelésének költségeit ilyen esetben ki állja?Az adófizetők, vagy az, akinek felróhatóan le kellett folytatni a tesztelést? 
– Mekkora kiadást jelent egy ember szűrése? (legalább két teszt, a személyzet és a labor munkadíja, eszközök költsége, stb.)