Patkányok Budapesten: több mint tízezer bejelentés érkezett

Patkányok Budapesten: több mint tízezer bejelentés érkezett

(Fotó: Pixabay.com/Gellinger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz hónap alatt több mint tízezer bejelentés érkezett patkányészlelésről az irtást végző RNBH Konzorciumhoz – derült ki az Index cikkéből. A cég emberei ilyenkor mindig 48 órán belül kimentek a helyszínre. Ellenőrzést végeztek, csapdákat helyeztek ki, és utánkövetéses helyszíni szemléket is tartottak.

Május elején kezdte meg az intenzív rendkívüli irtást négy kerületben az RNBH Konzorcium 11 brigádja. Ez a XIII., az V., a IX. és a XX. kerületet érinti, de összesen tíz kerületet járnak be tíz hónap alatt, 300 milliót költve a patkánymentesítésre. A konzorciumtag Növényvédő és Kártevőirtó Kft. ügyvezetője visszautasított minden, az elvégzett munkájukat ért kritikát, és azt is cáfolta, hogy a konzorciumot alkotó négy cégnek ne lett volna meg a szükséges tapasztalata és gyakorlata.

A Takács Zoltán által vezetett cég végzi régóta Kecskeméten is a patkányirtást, de ott elmondása szerint legfeljebb évi negyven bejelentést kapnak, de tavaly például csak 26 érkezett be. Így az ügyvezető szerint erejükön felül kellett dolgozniuk. Szerinte a patkányfertőzöttség az ötszöröse a szerződésük szerint megengedett határértéknek. A szakhatóság tavaly októberben figyelmeztette az RNBH-t, és ezt a jelzést megtették a Főpolgármesteri Hivatal felé.

Mit tehetünk a patkányok ellen? | Magyar Hang

A patkányok száma tavaly ősz óta emelkedik, így kizárható, hogy pusztán a tavaszi időszakból fakadó természetes populáció-növekedésről lenne szó. A rágcsálók irtását riasztás esetén elvileg ingyen elvégzi a főváros által megbízott RNBH konzorcium, ám adódhat olyan helyzet, amikor jobb nem várni a nem túl hatékonyan működő társaságra. Patkánymentesítési gyorstalpaló.

Az RNBH Konzorcium gyakorlatilag kéthetente konzultált december óta, elsősorban a munka elvégezhetetlensége miatt, és kérte, hogy kezdődjön meg végre a rendkívüli irtás. „Voltak olyan pillanatok is, amikor felmondtuk a szerződést” – mondta Takács Zoltán. Közlése szerint már augusztusban, majd további három alkalommal jelezték a fővárosnak, hogy a megkötött szerződésük az értelmezésükben egy másik helyzetre lenne érvényes, itt viszont töbletforrásokkal járó rendkívüli irtás szükséges.

Ennek ellenére az RNBH viszont olcsóbb ajánlatot adott be a Bábolna Biónál, emiatt is nyerhetett végül. Hogy miért tették ezt? Az ügyvezető szerint bíztak abban, hogy az általuk használt, új hatóanyagú méreg és az elvégzett munka majd meghozza a gyümölcsét.

Takács Zoltán ragaszkodik ahhoz, hogy nem a munkájuk megkezdése után, de már 2012 környékén elszaporodhattak a patkányok Budapesten. Állítása szerint ők úgy vették át a munkát a korábbi cégtől, hogy az előzőleg kommunikáltnál jóval több volt a rágcsáló a fővárosban. Ennek bizonyítására a Budapest környezeti állapotértékeléséről szóló 2017-es dokumentumot hozta fel. Takács szerint a hozzájuk beérkezett bejelentések 80-90 százalékban valósnak bizonyultak.

A Bábolna Bio az Index megkeresésére nem tagadta, hogy 2011 óta jóval több patkányt kellett irtaniuk, de szerintük a folyamatosan megújított módszerekkel ők megküzdöttek a feladattal. Takács szerint viszont ők azért próbáltak pályázni hat évvel ezelőtt is, mert elavultnak érezték a versenytárs módszerét. A Bábolna ellenben úgy látja, megbízatásuk minden egyes hónapjában megfeleltek a szerződésükben előírtaknak. A Bábolna Biónak egyébként 47 éven át sikerült tartania a fővárosi patkánymentességet. Az RNBH győzelme után a cég jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, az viszont ezt elutasította. A döntést a Bábolna a bíróságon támadta meg, a per jelenleg is folyik – idézte fel a 24.hu.