Pegasus-ügy: a DK az izraeli kormányhoz fordul

Pegasus-ügy: a DK az izraeli kormányhoz fordul

Marabu rajza

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kósa Lajos beismerése után a Demokratikus Koalíció Beni Ganchoz, az izraeli kormány védelmi miniszteréhez fordul a Pegasus-kémszoftver ügyében – közölte a párt kedden. „Jelen tudásunk szerint ugyanis az NSO csak miniszteri engedéllyel adhatja el a kémszoftvert külföldre. Amennyiben ez valóban így van, akkor Izrael Állam emberi jogok és polgári szabadságjogok iránt elkötelezett kormánya sem hallgathat tovább az ügyben” – írták.

Hozzátették, „a Demokratikus Koalíció továbbra is elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány pusztán azért hallgat le ártatlan civileket, újságírókat, politikusokat és a NER velejéig romlott rendszerétől független üzletembereket, mert azok nem értenek egyet a kormánnyal. Ezért a DK tudni szeretné, hogy milyen lépéseket tervez az izraeli kormány az általuk ellenőrzött Pegasus kémszoftver jogellenes felhasználása kapcsán? Legyen világos: sem külföldön, sem itthon nem maradhat következmények nélkül Orbán beteges üldözési mániája, amellyel ártatlan magyarok szabadságjogait korlátozza!”

Habár a megfigyelési ügy már hónapokkal ezelőtt kirobbant, a kormány egészen a múlt hétig érdemben nem reagált arra, hogy itthon újságírókat és ellenzéki szereplőket figyelhettek meg Pegasussal. A múlt csütörtök azonban fordulópont volt, hiszen Kósa Lajos elismerte: a magyar kormány megvásárolta az izraeli kémszoftvert. A 24.hu ennek kapcsán megkereste a cég izraeli gyártóját – az NSO Gorupot –, amely a következőket közölte: „Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.”

Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke pedig hétfőn levelet írt az izraeli cég vezetőinek, hogy tájékoztassák őt arról, amiről a magyar kormány nem hajlandó beszélni: kiket, mikor, milyen felhatalmazással, milyen időszakban figyeltek meg.