Stummer János közvetlenül a Pegasus gyártóját kereste meg kérdéseivel

Stummer János közvetlenül a Pegasus gyártóját kereste meg kérdéseivel

Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nem kizárólag a magyar kormány képviselőitől, hanem a Pegasus kémszoftver izraeli gyártóitól szeretne részleteket megtudni az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke. Stummer János azután döntött erről, hogy a külföldi cég azt közölte, „nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel”.

Habár a megfigyelési ügy már hónapokkal ezelőtt kirobbant, a kormány egészen a múlt hétig érdemben nem reagált arra, hogy itthon újságírókat és ellenzéki szereplőket figyelhettek meg Pegasussal. A múlt csütörtök azonban fordulópont volt, hiszen Kósa Lajos elismerte: a magyar kormány megvásárolta az izraeli kémszoftvert. A 24.hu ennek kapcsán megkereste a cég izraeli gyártóját – az NSO Gorupot –, amely a következőket közölte: „Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.”

Stummer János hétfőn levelet írt az izraeli cég vezetőinek, hogy tájékoztassák őt arról, amiről a magyar kormány nem hajlandó beszélni: kiket, mikor, milyen felhatalmazással, milyen időszakban figyeltek meg. A levelet a Facebook-oldalán nyilvánosságra is hozta, eszerint a következőkre kíváncsi:

• Pontosan mit tekintenek visszaélésszerű használatnak? Milyen szempontok alapján döntik el, hogy mely műveletek esnek ebbe a kategóriába?
• Amennyiben a visszaélésszerű használat észlelésre kerül bármely felhasználó részéről, az NSO Group szervezeti rendszerén belül milyen belső protokoll lép életbe?
• Milyen esetben történik meg a szerződés felbontása és a hozzáférés megszüntetése?
• Az NSO Group történetében hány alkalommal bontottak eddig szerződést partnereikkel a termékük visszaélésszerű használata miatt?
• Indult-e valamilyen vizsgálat az NSO Group szervezetén belül az Önök által forgalmazott termék magyarországi használatával kapcsolatban nyilvánosságra kerültekkel kapcsolatban?
• Fontolgatják-e a szerződés felbontását a magyarországi partnerrel?

Stummer János jelezte azt is, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a hatályos magyar törvények alapján látja el a magyar titkosszolgálatok működésének parlamenti felügyeletét, a bizottság elnökeként pedig aggodalommal töltötték el azok a hírek, hogy a Pegasussal ellenzéki politikusokat, újságírókat és üzletembereket vontak megfigyelés alá.

Egyúttal azt is közölte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság következő ülésén kezdeményezni fogja a Pegasus-szerződés titkosítás alól történő feloldását és – immár harmadjára – a Pegasus-vizsgálóbizottság felállítását.