Stummer János: Száznál is több embernél használták a Pegasust

Stummer János: Száznál is több embernél használták a Pegasust

Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

100 feletti számról beszélünk – ennyit árult el az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke arról, hogy mennyi embert figyeltek meg itthon a Pegasus kémszoftverrel. Ő maga birtokában van a pontos számnak, de – mint magyarázta – „itt automata rendszerek vannak, és a volumenének nincsenek technikai korlátai”. 

Ismert, a megfigyelési ügy a Direkt36 leleplező cikke óta a nyilvánosság része, a kormány azonban eddig nem mondott érdemit a témában. Végül Kósa Lajos egy csütörtöki zárt bizottsági ülés után elismerte: a Belügyminisztérium beszerezte a szoftvert.

Stummer János vasárnap este a Gulyás Márton nevével fémjelzett Partizán egyik műsorában azt mondta, hogy véleménye szerint Kósa Lajos bakizott, amikor egy maratoni hosszúságú bizottsági ülés után elismerte, hogy az állam megvásárolta a Pegasust. Azt egyébként a jobbikos politikus is kijelentette, hogy az állam korábban megvette a szoftvert, ezt augusztus óta „erősen gyanította”, október közepén pedig már papírokat is látott róla. Annyit tudni, hogy egy keretszerződésről van szó, aminek a mellékleteit nem ismerhette meg.

A politikus megismételte, hogy egy ténymegállapító vizsgálatot szeretnének, mert „a kormányváltásig ez a rezsim nem fog érdemi válaszokat adni”.

Stummer János azt is elmondta, hogy hétfőn a gyártó izraeli NSO-hoz fordul.

Megfogalmazása szerint egyébként „lát olyan forgatókönyvet, ami olyan fordulatot eredményezhet, hogy a magyar nyilvánosság többet tudhat meg”.