Pelsőczy Réka is otthagyja Színház- és Filmművészeti Egyetemet

Pelsőczy Réka is otthagyja Színház- és Filmművészeti Egyetemet

Pelsőczy Réka/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megannyi távozó után Pelsőczy Réka is lemondott kedden a Színház- és Filmművészeti Egyetemen betöltött osztályvezetői tisztségéről. A Katona József Színház színésznője, és többek között a Vaskakas Bábszínház rendezője Facebook-posztjában az alábbiakat írta:

„NEM-et kell mondani. NEM-et mondok.
NEM-et mondtam már augusztus elején, de valamiféle tisztességből azt gondoltam, csináljuk végig. Menjünk el a kezünkben lévő demokratikus eszközökkel a falig. Elmentünk. Novák Eszter, Németh Gábor, Upor László, Bagossy László és a háttérben dolgozó segítők, hatalmas munkát végeztek.
Tisztelt filmes és színházi tanári kar!
Mostani és korábbi SZFE hallgatók, két osztályom tagjai!
Megtiszteltetés volt közétek tartozni.
Köszönöm szépen az itt töltött majdnem 10 évet.
Osztályvezetői tisztségemről, feladatomról, a mai nappal lemondok” – írja Facebook-posztjában Pelsőczy Réka, aki hangsúlyozza, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az autonómia visszaállításáig semmilyen munkát nem vállal. Mint írja döntésével a fiatalok, és az SZFE- szakmai értékeket képviselő, politikamentes szelleme mellett áll ki.”

Security Check Required

null

Mint ismert, az egyetemet irányító alapítvány élére Vidnyánszky Attilát nevezték, ennek hatására az intézmény több meghatározó tanára, a magyar színház- és filmművészet legendás alakjai, Enyedi Ildikó, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás és Székely Gábor is felmondott, később pedig az egyetem teljes vezetése és a szenátus is távozott.

Azóta a hallgatók blokád alá vették az egyetem épületét, és kedd délutáni sajtótájékoztatójukon az egyetemi autonómia visszaállítását és Vidnyánszkyék lemondását követelik. A diákok mellett kedden többek között Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház egykori igazgatója kiállt, és Till Attila, a kormányközeli Tv2 ismert műsorvezetője is szolidaritását fejezte ki, leszögezve: „Tudjuk sajnos, hogy mi ennek az értelme, de abban semmi jó, semmi normális, semmi szerethető, semmi tehetséges, semmi olyan sincs, amiért érdemes élni.”

Vidnyánszky Attila az M5 Híradónak nyilatkozva közben hétfőn – miközben az SZFe diákjai tüntettek – arról beszélt: „Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni.” A (sok egyéb mellett) a Nemzeti Színház igazgatója kifejtette, az egyetem által összeállított szervezeti és működési szabályzat (szmsz) az a változatlanságról szól, a bebetonozásáról annak, ami van.