Perre mennek a tűzoltók, mert számításaik szerint évente 416 órát ingyen dolgoznak

Perre mennek a tűzoltók, mert számításaik szerint évente 416 órát ingyen dolgoznak

Tűzoltók munkában (Forrás: OKF/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évente 416 órát ingyen dolgoznak a tűzoltók – legalábbis így számol a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete. Salamon Lajos – az érdekképviselet elnöke – a Népszavának ezt úgy vezette le, hogy a tűzoltóknak heti 48 órás a munkahetük, szemben azzal, hogy más munkakörökben általában heti 40 órás a munkahét. Viszont a különbségként adódó 8 órát nem túlórában kapják meg, amiért ötven százalékkal magasabb bér járna, hanem az alapdíjazás részeként. A tűzoltó szakszervezet régóta próbálja rávenni a Belügyminisztériumot, hogy változtasson a díjazási rendszeren, hiába. Az érdekképviselet ezért hamarosan bírósághoz fordul jogorvoslatért. 

A tűzoltóknál egyébként egy átlagos hét úgy jöhet ki, hogy az érintett beáll szolgálatba hétfőn hajnali hat órakor és kedd hajnali hat órakor csekkol ki, majd két napot, 48 órát pihenhet. Csütörtökön hajnali hat órakor újból 24 órás szolgálat következik péntek hajnalig, majd megint két nap szabad, de a beosztástól függően a munka akár szombatra, vasárnapra vagy épp karácsonyra is eshet. Ráadásul a szabadidőben sokan másod- vagy harmadállást vállalnak.

A Belügyminisztérium a lappal azt közölte, hogy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény a következők szerint szabályozza a kérdést: a részben vagy egészben készenléti jellegű szolgálati beosztásban heti negyven óránál hosszabb, de heti negyvennyolc órát meg nem haladó szolgálatteljesítési idő állapítható meg.

Címkék: tűzoltó