Pert vesztett a kormányközeli Metropol a „koldustérképet” bemutató cikke miatt

Pert vesztett a kormányközeli Metropol a „koldustérképet” bemutató cikke miatt

A Metropol cikke (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pert nyert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa és az Utcajogász Egyesület a Metropolt kiadó Mediaworks Hungary Zrt. ellen. A Médiatanács után a Fővárosi Törvényszék is kimondta, hogy kirekesztő módon járt el a Metropol, amikor tavaly nyáron egy cikkében a hajléktalan embereket általánosító módon erőszakosként ábrázolta – számolt be róla az egyesület a Magyar Hanghoz eljuttatott közleményben hétfőn.

A jogvédő szervezet felidézte, hogy a most született bírósági döntés előzménye a Metropol 2021 augusztusában megjelent, „Olvasóink küldték: mutatjuk, hol zaklatják a kéregetők a járókelőket – itt a budapesti koldustérkép!” című cikke. A szerző nélkül megjelent cikkben névtelen olvasói levelekre támaszkodva a lap azt kívánta bemutatni, hogy a fővárosban „hajléktalanok csapatai” erőszakosan zaklatják a járókelőket. A cikket hajléktalan emberekről kiszolgáltatott helyzetben, hozzájárulásuk nélkül készített képekkel ábrázolták. Az újság sem hajléktalan embereket, sem pedig döntéshozókat vagy szociális szakembereket nem szólaltatott meg a cikk elkészítéséhez.

Az eljárás az Utcajogász Egyesület bejelentése miatt indult. A bejelentés nyomán a Médiatanács a kirekesztés tilalmára vonatkozó szabály megsértése miatt nyáron a Mediaworks-öt 250 ezer forintos bírság fizetésére és közlemény közzétételére kötelezte. A döntés ellen a Mediaworks fordult bírósághoz, vitatva, hogy a lap célja a megbélyegzés lett volna. Miután a per megindult, az Utcajogász kérelmezte a bíróságtól, hogy beavatkozhasson a perbe. A bíróság az Utcajogász kérelmének helyt adott, így a szegény emberek jogait védő egyesület a Médiatanácsot támogathatta a perben.

A Fővárosi Törvényszék 2022. november 17. napján kelt ítéletében a Mediaworks keresetét elutasította és kimondta:

„Nem vonja kétségbe a bíróság, hogy a hajléktalanok között lehetnek olyanok, akik a cikkekben kifogásolt erőszakos, súlyosan közösségellenes magatartást tanúsítják, de a közölt állítás a hajléktalan közösség egészére vonatkozott, ami mindenképpen meghaladta azt az elkövetői kört, amely a cikkekben bemutatott problémával érintett. A kifogásolt írások nem is törekedtek arra, hogy megtegyék a két csoport (hajléktalanok és erőszakos koldusok) közötti, átfedést is megengedő különbségtételt. (...) A kifogásolt közlés (...) olyan mértékben volt kirekesztő a hajléktalan közösséggel szemben, hogy az őket ért jogsérelemről a nyilvánosság széles körét indokolt tájékoztatni” – állapította meg a bíróság, amely szerint nemcsak a bírságot kell a Metropolnak befizetni, de közleményt is közzé kell tenni, mivel „így csökkenthető a demokratikus nyilvánosságban a sérelmes közlés folytán bekövetkezett kár, és ez a szankció arra is alkalmas, hogy kellő visszatartó erővel bírjon a jövőbeni hasonló jogsértésekkel szemben.” Az ítélet nem jogerős. 

Az Utcajogász Egyesület szerint a közigazgatási bíróság friss döntése üzenet azon sajtótermékek számára, amelyek egyoldalúan mutatnak be összetett társadalmi problémákat, és ezzel – indulatokat keltve – a kiszolgáltatott emberekkel szembeni előítéleteket erősítik.