Pesszimista a magyar lakosság: az emberek kétharmada szerint sokat romlik az ország gazdasági helyzete

Pesszimista a magyar lakosság: az emberek kétharmada szerint sokat romlik az ország gazdasági helyzete

A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében fertőtlenítést végez egy dolgozó a fővárosi Gastro Gardens önkiszolgáló étteremben 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megkérdezettek 65 százaléka szerint sokat fog romlani a következő 12 hónapban az ország gazdasági helyzete a koronavírus következményei miatt – derült ki az Idea Intézet friss kutatásából. Az aktív keresők csaknem negyede számol a munkahelye elvesztésével.

Romba döntötte a koronavírus a kínai gazdaságot | Magyar Hang

Sokkal nagyobb volt a gazdaság visszaesése Kínában, mint azt az elemzők várták. A különlegesen szigorú karantén ugyan meghozta hatását, hiszen ma már gyakorlatilag alig van új megbetegedés az országban, a gazdaság azonban összeomlott - írja a South China Morning Post. A gyárak leállásának hatására az év első két hónapjában az ipari termelés 13,5 százalékkal esett vissza a világ legnépesebb országában.

A kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy a megkérdezettek miként értékelik saját, háztartásuk, illetve az ország anyagi-gazdasági helyzetét a következő 12 hónapban a koronavírus következtében. Változhat-e a következő 12 hónapban a háztartások adósságállománya a koronavírus következményei miatt, és milyen irányba? Illetve hogy a megkérdezettek mennyire tartanak attól, hogy a koronavírus következményei miatt a következő 6 hónapon belül elveszítik jelenlegi állásukat?

A járvány gazdasági hatásai egyformán keltenek félelmet, minden politikai táborban, vannak azonban szembetűnő különbségek a kormánypárt(ok), az ellenzék támogatói, illetve a magukat bizonytalannak vallók között. Abban táborokon átívelő konszenzus van, hogy visszaesés következik, ennek mélységét ugyanakkor eltérően ítélik meg a válaszadók – írja az Idea Intézet. – Míg a Fidesz–KDNP-szavazóinak 43 százaléka szerint sokat fog romlani, addig az ellenzékiek pesszimistábbak (83 százalék). A pártpreferenciájukat nem vállalók sem várnak semmi jót: 18 százalék szerint valamelyest, 68 százalékuk szerint sokat fog romlani a gazdasági helyzet a koronavírus következményei okán.

Saját háztartásuk anyagi helyzetét még negatívabban látják a megkérdezzetek. Az összes válaszadó 76 százaléka szerint romlik a háztartásuk anyagi helyzete a következő 12 hónapban. Az ellenzéki pártpreferenciával bírók 83 százaléka, a bizonytalanok 78 százaléka van ezen az álláspontont. Kevésbé pesszimisták a kormánypártiak, akinek egyötöde nem számít háztartásának változására 1 éven belül, azonban közel kétharmaduk romlást feltételez.

Budapesten is gondolkoznak a gazdaságot segítő intézkedéseken | Magyar Hang

Keresi a megoldást a főváros, hogy mit tud tenni azokkal a most nehéz helyzetbe került cégekkel, vállalkozókkal akik tőlük bérelnek üzlethelyiségeket. A főpolgármester beszélt erről, ahogy arról is, hogy bővíteni fogják a hajléktalanszállókat. Az Orbán Viktor által bejelentett intézkedések után Karácsony Gergely is jelzett gazdasági problémákat a szokásos napi tájékoztatóján.

Az összes megkérdezett 6 százaléka már biztos abban, hogy a koronavírus következményei miatt a következő 6 hónapon belül elveszíti jelenlegi állását, 12 százalékuk pedig egyre nagyobb esélyét látja ennek. Huszonnyolc százalékuk egyelőre bizonytalan a kérdésben. A Fidesz–KDNP-szavazóinak többsége (52 százalék) egyáltalán nem fél munkahelye elvesztésétől, míg a pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanoknak és az ellenzéki preferenciával bíróknak a 20 százaléka vagy nagy esélyt lát, vagy szintre biztosra veszi azt.

Ebben kérdésben az aktív keresők körében a legmagasabb azok aránya, akik munkahelyük elvesztését „várják”, egynegyedük erre készül. Hat százalékuk szerint szinte biztosan ez fog történni, 19 százalékuk pedig egyre nagyobb esélyt lát erre.