Pikó: Korábban Kocsis Máténak is előre megküldték a józsefvárosi lapot

Pikó: Korábban Kocsis Máténak is előre megküldték a józsefvárosi lapot

Pikó András (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

El akarták tüntetni a helyi lap kézivezérlésének nyomait – számolt be róla Facebook-posztjában Józsefváros ősszel megválasztott polgármestere, Pikó András. A településvezető részletezte, a szerkesztőség teljes rendszerét törölték, és voltak gépek, ahonnan még a háttértárolót is kiszerelték.

A Józsefváros című újság ügyében az önkormányzati választás óta érkeznek a hírek, hol az előző időszak fideszes irányítása kapcsán, legutóbb viszont a túlzott Pikó-szerepeltetés miatt. Akkor a kerületi vezetés arról beszélt, ez még az átállás időszaka, és a jövőben nem ez lesz a gyakorlat. A friss lap elfogult hírszerkesztését egyébként nem csupán fideszes sajtótermékek támadták, azt a baloldali Mérce írta meg hosszú cikkben.

Pikó most arról számolt be, hogy az átadás-átvétel során megpróbálták eltüntetni a fideszes behatás jeleit. A polgármester idézte is Nyerges Zoltán azon e-mailjeit, amik az augusztus végi és egy szeptemberi szám teljes anyagát tartalmazták. A főszerkesztő ezekben a levelekben a megjelenés előtt, levélben észrevételeket kért. „A címzettek kiléte a levelezés későbbi menetéből egyértelmű, a névsor illusztris. Közöttük is legelső sorban említendő Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője, a kerület egyik parlamenti képviselője. Címzett még Rimán Edina jegyző, a törvényesség helyi őre, aki akkor már a Helyi Választási Iroda vezetőjeként a választási folyamat pártatlansága és kiegyensúlyozottsága felett is őrködött. Ott van a címzettek között Sára Botond fideszes polgármester és Egry Attila fideszes alpolgármester mellett Farkas Örs is, aki akkor épp a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának az elnöke volt, korábban viszont Kocsis Máté kabinetfőnökeként tevékenykedett, és aki a választási kampányban politikai elemzőként írt többek között a józsefvárosi politikai helyzetről a Magyar Nemzetben” – sorolta a polgármester.

Végül Pikó leszögezte, hogy a leveleket nem a szél fújta be az ablakon, hanem az informatikai átvilágítás eredményeként kerültek elő.

Kocsis nem egészen így emlékszik

A VIII. kerületi polgármester megnyilvánulására Kocsis Máté a Facebookon reagált. A fideszes politikus a Hvg.hu-n olvasott Pikó posztjáról. Mint fogalmazott, nem kellett jóváhagynia az újságot. „Észrevételt tehettem a velem kapcsolatos írásokhoz. Érdekes persze, hogy az a Hvg írja ezt, amelyiktől Pikó cikkeket rendelt a kampányban a saját dicsőítésére’ – írta Kocsis és belinkelt egy erről szóló, a kormánypárti Origo.hu internetes bulvárlap által közölt cikket.

Kocsis Máté

A HVG azt írja, hogy Pikó polgármester szerint a Józsefváros újságot... jóvá kellett hagynom. Nem kellett. Észrevételt tehettem a velem kapcsolatos írásokhoz. Érdekes persze, hogy az a HVG írja ezt, amelyiktől Pikó cikkeket rendelt a kampányban a saját dicsőítésére. https://m.origo.hu/.../20190823-piko-andr...

A fideszes honatya megjegyezte: „az exklubrádiós polgármester nemrég a szélsőbaloldali 168 Óra volt főszerkesztőjét bízta meg a kerületi lap vezetésével, mert – gondolom – az független, meg objektív. Aztán rögtön az első lapszámot Pikó teleíratta magával, amiből nagy balhé lett. Nem lehet, hogy csak erről akarja elterelni a figyelmet?’ A politikus kifejtette továbbá, hogy kommunikációs trükkökkel nem lehet egy kerületet vezetni. „Tessenek elkezdeni inkább végre dolgozni, és tessenek visszaadni a 900 alacsony jövedelmű dolgozónak az egy havi bérét, amit elvettek’ – zárta gondolatait.