Publicus: 22 százalék szerint a Fidesz áll Gattyán mögött

Publicus: 22 százalék szerint a Fidesz áll Gattyán mögött

Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én. Hatvan teqballasztalt kaptak adományként magyarországi gyermekotthonok a Docler cégcsoport felajánlásaként.
(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megkérdezettek 59 százalékához eljutott a hír, hogy Magyarország harmadik leggazdagabb embere bejelentkezett a politikába és a választásokon való indulását fontolgatja. A szándékot azonban csak az emberek 9 százaléka veszi komolyan – derült ki a Publicus Intézet Népszava számára készített reprezentatív felméréséből. 45 százalék Gattyán fellépését csupán egy „gazdag ember hóbortjának” tekinti, 46 százalék viszont nem tudott, vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

Mindössze 5 százalék vélekedett úgy, hogy a bejelentkezés Gattyán György saját ötlete volt, és őszinte a szándéka. Több mint négyszer ennyien (22 százalék) feltételezik azt, hogy „ilyen vagy olyan módon, de a Fidesz van mögötte, és zavarkeltés a célja”. A Publicus Intézet adatai alapján ez a gyanú főként az ellenzéki szimpatizánsokban fogalmazódott meg. A lakosság 25 százaléka valamilyen más, meg nem nevezett okot sejt a háttérben. A megkérdezettek 48 százalékától nem érkezett érdemi válasz erre a kérdésre sem.

Arra a kérdésre, hogy Ön el tudja-e képzelni, hogy a Gattyán által felvázolt informatikai felzárkóztatás politikájára szavazzon a 2022 tavaszi választáson? az összes megkérdezett 1 százaléka válaszolt igennel, 3 százaléka pedig „inkább igen”-nel. Az 5 százaléknyi „inkább nem” mellett 56 százalék nem tudja elképzelni, hogy Gattyán György esetleges pártjára szavazzon. A válaszolni nem tudók, nem akarók aránya meghaladta az egyharmadot.

Vasárnap a Forbes-on jelent meg interjú Gattyán Györggyel, amiben arról beszélt, hogy már van pártja, de nem nevezte meg azt. Szerinte ahhoz, hogy legyőzhető legyen Orbán Viktor, kétharmad kell. – Semmilyen más módon nem legyőzhető. Az összes többi ötlet olyan gondolat, amit remélem, hogy maguk az ellenzéki politikusok sem hisznek el. 50 százalékkal alkotmányt módosítunk? Mi lesz a kétharmados törvényekkel? Kétharmadot az ellenzéki összefogás véleményem szerint sosem fog összeszedni. Nekem erre most nagyobb az esélyem – vélte.