Publicus: A bizonytalanok 45 százaléka szavazna Karácsonyra

Publicus: A bizonytalanok 45 százaléka szavazna Karácsonyra

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd politikusa, az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztás győztese az eredményhirdetésen a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) budapesti székházában 2019. június 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki választók 84 százaléka szavazna a 2022-es választásokon az ellenzéki összefogásra, ha Karácsony Gergely lenne Orbán Viktor kihívója – derül ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Mint írják, Karácsony sem tudna egyelőre mindenkit mozgósítani, az ellenzékiek 15 százaléka nem szavazna rá, a bizonytalan választók közül 59 százalék sem őt támogatná. Ám a lap szerint már jobb a mozgósító ereje, ha az a kérdés, hogy az előválasztás győzteseként lenne jelölt Karácsony: ekkor az ellenzékiek 90 százaléka, a bizonytalanoknak pedig 45 százaléka szavazna az ellenzéki szövetségre.

Az érintetteket arról is kérdezték, elfogadható-e, ha Karácsony főpolgármesterként indul az előválasztáson. Ez 52 százaléka szerint „helyes” lépés, míg 45 százalék szerint nem elfogadható. A lap megjegyezte: az arányt érdemben befolyásolja, hogy a fideszes válaszadók 83 százaléka helytelenítené az indulást, míg az ellenzéki szavazók körében egyértelműen a támogatók aránya a nagyobb, 66 százalék. Ugyanakkor a bizonytalan választók 58 százaléka nem helyeselné indulását, míg elfogadhatónak csak 26 százalékuk gondolja.

Végül a Publicus arra is rákérdezett, az emberek alkalmas vezetőnek tartják-e Karácsonyt, itt a bizonytalanok között 46:44 arányban a Karácsony Gergelyt alkalmasnak vélők vannak minimális többségben.

A főpolgármester egyelőre nem jelezte, hogy el akarna indulni az ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyéről döntő előválasztáson.