Publicus: A magyarok háromnegyede támogatja Magyarország NATO-tagságát

Publicus: A magyarok háromnegyede támogatja Magyarország NATO-tagságát

A NATO európai főhadiszállása Brüsszelben (Fotó: Flickr.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából február 3–9. között 1003 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét Magyarország NATO-tagságáról. E szerint ha most vasárnap népszavazást tartanának arról, hogy Magyarország belépjen-e a NATO-ba, hazánk biztonságát szavatoló katonai szövetségbe, tízből hét (72 százalék) válaszadó igennel szavazna a belépés mellett. Minden tizedik (10 százalék) megkérdezett nemmel szavazna a tagságunk ellen, további 2 százaléknyi válaszadó pedig nem menne el szavazni.

Tízből kilenc (92 százalék) ellenzéki szavazó, továbbá tízből hat (62 százalék) Fidesz-szavazó, és szintén tízből hat (61 százalék) bizonytalan szavazó igennel szavazna a belépés mellett, míg a bizonytalanok 14 százaléka, a Fidesz szavazók 13 százaléka, és az ellenzéki szavazók 4 százaléka nemmel szavazna. A kormánypártiak és a bizonytalanok 3-3 százaléka pedig nem menne el szavazni. Az ellenzéki szavazóknál 1 százalék ez az arány.

És ha most vasárnap népszavazást tartanának arról, hogy Magyarország kilépjen-e a NATO-ból, akkor a megkérdezettek háromnegyede (76 százalék) nemmel szavazna a kilépésre. Így nyilatkozott majdnem az összes ellenzéki szavazó (94 százalék), továbbá a Fidesz szavazók és a bizonytalan szavazók közel kétharmada is (67 és 65 százalék).

A válaszadók 7 százaléka szavazna igennel a kilépés mellett. Ezt mondta a Fidesz-szavazók 12 százaléka, a bizonytalan szavazók 8 százaléka, továbbá az ellenzéki szavazók 2 százaléka.

Percről percre közvetítésünk az Ukrajna elleni háborúról itt olvasható!