Publicus: Kétharmad a vendégmunkások behozatala ellen

Publicus: Kétharmad a vendégmunkások behozatala ellen

Vendégmunkások által lakott ház Mikepércsen

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Saját szavazótáborát is megosztja a kormány azon elképzelése, miszerint a hazai munkaerőhiányt vendégmunkások behozatalával kellene megoldani – derül ki a Publicus Research május 29.-június 2. között lefolytatott reprezentatív kutatásból, melyet a Népszava ismertetett.

A felmérés szerint a Fidesz-KDNP szavazók 53 százaléka nem ért egyet a vendégmunkások behozatalával, és csupán 42 százalékuk támogatja azt. Az ellenzék e téren is sokkal kritikusabb: 82 százalékuk utasítja el a vendégmunkások behozatalát. A bizonytalan szavazók is elutasítóbbak: 71 százalékuk nem ért egyet az elképzeléssel. Összességében az emberek kétharmada nem támogatja a vendégmunkások behozatalát, miközben a harmadik országbeli munkavállalók importját törvényi szintre emelő új szabályozást a kormánypárti kétharmad kedden megszavazta a parlamentben.

A kutatásból az is kiderül, hogy minél kisebb településen él valaki, annál inkább elutasító a vendégmunkásokkal szemben. A községben élők háromnegyede nem ért egyet behozatalukkal, míg a városban élők majdnem kétharmada, a fővárosiak bő fele nyilatkozott így. A megyeszékhelyen élők kilógnak a sorból: 73 százalékuk elutasító. 

Mint korábban megírtuk, a kormány várakozásai szerint 2030-ig legkevesebb félmillió új munkahely jön létre, leginkább az országba települő akkumulátor és egyéb, alacsony hozzáadott értéket termelő gyáraknak köszönhetően. Az ezekben a gyárakban folyó, alacsony képzettséget igénylő munkafolyamatok ellátásában lehet szerepük a jellemzően Távol-Keletről érkező vendégmunkásoknak. Az ő alkalmazásuknak feltételeit szabályozza a kormány által az Országgyűlésnek benyújtott és el is fogadott törvényjavaslat. A szakszervezeti vezetők a javaslat kapcsán a Magyar Hangnak arról beszéltek, hogy aggódnak a bérek leszorítása miatt.