Nyitják az országot a vendégmunkások előtt

Nyitják az országot a vendégmunkások előtt

Vendégmunkások tiszaújvárosi konténerlakásoknál (Fotó: AFP via Europress/Kisbenedek Attila)

Noha 2015–2016-ban még erősen migrációellenes politikát folytatott a magyar kormány, az utóbbi időszakban mégis vendégmunkásbarát nyilatkozatok érkeznek a Fidesz-kormány legmagasabb és alsóbb szintjeiről egyaránt. Eközben a külföldi munkások évek óta jelen vannak az országban, de még többen lesznek Orbán Viktor Magyarországán, ahol eddig a kormányfő politikai ellenzékét bélyegezték bevándorláspártinak.

A migrációt illetően kommunikációs fordulatnak ágyazhat meg a kormányzat. Előbb Nagy Márton gazdasági miniszter, majd Orbán Viktor ugyanis március elején a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján elmondott beszédében félmillió olyan új munkaerőről beszélt, akikre egy-két éven belül szükség lesz a most zajló ipari beruházások miatt. A miniszterelnök még óvatoskodott: a vendégmunkásokról mint politikai dilemmát okozó munkaerőről beszélt. Az állami rádió minapi interjúja azonban már kifelé is nyomatékosítja a szemléletváltást. A foglalkoztatáspolitikai államtitkár Orbán szavait árnyalva kijelentette: „ténylegesen 500 ezer munkáskezet, bevallom őszintén jelen pillanatban országhatáron belül nem látunk”. Czomba Sándor valószínűnek tartja, hogy szükség lesz vendégmunkásra, „esetükben a mértékük az izgalmas, valamint az, honnan és milyen módon érkeznek”.

Könnyített a feltételeken a kormány

A kormány az előző ciklusban maga is indított munkásszálló-építési programot, ám abban még szó sem volt külföldiekről. Az akkor még létező Innovációs és Technológiai Minisztérium a „helyi foglalkoztatás bővítéséről” beszélt. Ám már nem kárpátaljai, erdélyi vagy vajdasági magyar anyanyelvűekkel töltenék fel a munkaerőpiacot. A kormány ugyanis tavaly lazított a munkaerő-kölcsönzés feltételein, ezáltal 15 unión kívüli – főleg ázsiai és dél-amerikai – ország állampolgárainak foglalkoztatása egyszerűsödött.

• Valóban 70 ezer vendégmunkás dolgozhat az országban? Mellár Tamás és Dávid Ferenc közgazdász-országgyűlési képviselők szerint ennél több. De mennyi?
• Milyen hatása lehet az unión kívüli vendégmunkásoknak a hazai munkaerőpiacra?
• Milyen különbségek vannak a német és az ázsiai munkáltatói kultúrák között?
• Mik a tapasztalatok azonban a városokban, ahol már évek óta jelen vannak az unión kívüli munkavállalók?
• Vannak-e panaszok Székesfehérváron, Győrben, Jászberényben és Tiszaújvárosban?
• Mit mond Papp László, Debrecen polgármestere azokra a híresztelésekre, amelyek szerint óriási számban érkeznek majd a városba a külföldi vendégmunkások?

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2023/15. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: vendégmunkás