Raktárban porosodik 500 darab magyar fejlesztésű lélegeztetőgép

Raktárban porosodik 500 darab magyar fejlesztésű lélegeztetőgép

Betegek lélegeztetőgépen a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

500 magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet gyártottak az erre a célra kialakított üzemben, és ezek veszélyhelyzeti tartalékban, raktárban vannak, közölte az RTL Híradó kérdésére a kormány. 

Hadházy Ákos független képviselő korábban rákérdezett erre, de Schanda Tamás államtitkár akkor mindössze annyit közölt, hogy a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépek tesztelése sikeres és eredményes volt.

Az RTL riportjában felidézik, hogy a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép prototípusát 2020 áprilisában mutatták be Orbán Viktor miniszterelnöknek a Budapesti Műszaki Egyetemen, egy hónappal később pedig már azt kommunikálta a kormány, hogy elindult a sorozatgyártás. 

Az ehhez szükséges speciális üzemcsarnokot 100 millió forintból alakították ki, és napi 10 darab gép legyártását ígérték. A múlt pénteki rádióinterjújában is szóba hozta a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet Orbán, de csak annyit mondott, a külföldi beszerzés mellett elindult a magyar gyártás is.

A koronavírus-járvány első hulláma óta összesen 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt külföldről a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), ebből 8 ezret próbálnak eladni külföldön, beszerzési áron. Menczer Tamás külügyi államtitkár korábbi közlése szerint a megrendelt gépek összesen 300 milliárd forintba kerültek. A tömegével felvásárolt lélegeztetőgépek egy gödöllői raktárban állnak, tárolásuk nagyjából havi 90 millió forintba kerül.