Rendelet született, hogy a színművészeti fölé emelt alapítvány felfüggeszthesse a tanévet

Rendelet született, hogy a színművészeti fölé emelt alapítvány felfüggeszthesse a tanévet

Free SZFE-felirat az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete előtt 2020. október 19-én (Fotó: Makrai Sonja/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Rendeletben döntött arról a kormány, hogy a felsőoktatási intézmény fenntartója felfüggesztheti a tanévet akkor, ha a jogszerű teljesítés feltételei nem állnak fenn. Az új szabály érezhetően a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) mostani helyzetére lett szabva. A Magyar Közlönyben azt írták, az egyetem a veszélyhelyzet alatt dönthet így, amennyiben a tanévet közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás miatt vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet miatt nem lehet befejezni.

A döntés elleni keresetlevél benyújtásának nincs halasztó hatálya, és azonnal végre lehet hajtani. Az így érintett félév, illetve tanév nem számít be a kötelező tanulmányi időbe.

Eközben Bodolay Géza lett az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője – erősítette meg a HVG megkeresésére a színház és az érintett. Bodolay már alá is írta az egyéves szerződést. Elődje a 2018 januárjában kinevezett Bagossy László volt, ő viszont idén augusztus 31-én, tiltakozásul az SZFE autonómiájának korlátozása miatt, lemondott.

Bodolay a nyolcvanas évek második felében a Szegedi Nemzeti Színház rendezője volt, majd előbb a kecskeméti, később a Nemzeti Színházba került. Aztán 1998 és 2008 között a kecskeméti Katona József Színház igazgató-főrendezője, 2009 és 2018 közt pedig a szegedi színház főrendezője volt. Tavaly óta az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója. A HVG kérdésére, miszerint nem problematikus-e a pozíció elvállalása, azt válaszolta: szerencsére a helyzetet nem neki kell pacifikálnia, hanem „a békétleneknek egymással.”

A Film- és Médiaintézet új vezetője előzőleg Sára Balázs filmes és televíziós operatőr, rendező lett.