Rendszám alapján kereshető, hogy van-e sztrádamatrica az autón

Rendszám alapján kereshető, hogy van-e sztrádamatrica az autón

Képünk csak illusztráció! Az M7-es autópálya Székesfehérvár felé tartó szakasza (Fotó: Ing.Mgr.Jozef Kotulič)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) elindította online e-matrica-lekérdező felületét. Így rendszám alapján lekérdezhető, hogy van-e érvényes autópálya-matrica a járművön – derül ki a szolgáltató keddi közleményéből.

Az ügyfelek igényeihez igazítva indították el az e-matrica-lekérdezőjüket. A telefonos ügyfélszolgálatra érkező hívások közül minden ötödikben az adott járműre érvényes autópálya-matricáról érdeklődnek az ügyfelek, tavaly nagyjából 25 ezer alkalommal kérdeztek rá az e-matricára és az érvényességre. Az e-matrica-lekérdező a társaság megújult nemzetiutdij.hu oldalán érhető el, segítségével bárki megnézheti, hogy egy adott gépjármű a lekérdezés időpillanatában rendelkezik-e érvényes autópálya-matricával.

Az adatok lehívása a NÚSZ Zrt. saját adatbázisából történik, amely teljeskörű információt tartalmaz a hazai díjköteles utakra történt matricavásárlásokról. A lekérdezés eredménye nem függ a vásárlás módjától, helyétől, azaz mindegy, hogy a vignettát a NÚSZ Zrt.-nél vagy a társaság viszonteladó partnerein keresztül, benzinkúton, az interneten, esetleg SMS-ben vagy mobilapplikáción keresztül vették-e meg.

Hangsúlyozták, a lekérdezéshez nincs szükség előzetes regisztrációra, csak a jármű felségjelzését és rendszámát kell megadni. Az eredmény mindig a lekérdezés időpontjára vonatkozik, és az éppen aktuálisan érvényes e-matricák adatait tartalmazza, így a vignetta típusát, érvényességi idejét, valamint több megyei matrica esetén a megyék felsorolását.

Éves szinten mintegy 15 millió darab e-matricát vásárolnak a közlekedők körülbelül 6,5-7 millió járműre. A megvásárolt autópálya-matricák legnagyobb részét személygépjárművekre (D1 díjkategória) veszik az úthasználók, nekik jelentheti a legnagyobb segítséget az újonnan induló e-matrica-lekérdező – ismertették.

(MTI)