Republikon: Akár az egyéni választókerületek kétharmadát is viheti az ellenzék

Republikon: Akár az egyéni választókerületek kétharmadát is viheti az ellenzék

Karácsony Gergely és az őt támogató ellenzéki pártok képviselői főpolgármesterré választása estéjén tavaly ősszel. A háttérben Gyurcsány Ferenc (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha idejében felépíti, és idejében elkezdi a kampányát, akár az egyéni választókerületek kétharmadát is megnyerheti az ellenzék. Erre az elsőre talán meglepőnek hangzó eredményre jutott friss elemzésében a baloldali Republikon Intézet. Mint keddi közleményükben írják, a fideszes jelöltek 2018-as eredményét vetették össze az ellenzéki jelöltek aggregált eredményével, figyelembe véve a 2019-es önkormányzati erőviszonyait is. Az adatokat pedig szerintük bár nem lehet nyilván összeadni, mégis jól felmérhető képet adhatnak a mostani helyzetről.

A Republikon szerin 72 olyan egyéni választókerület is van, ahol ha mindent belead, akkor győzhet az ellenzék. A trendfordulót az intézet az olyan faktorokban látja, mint a hangsúlyozott ellenzéki együttműködés, az előválasztás által generált érdeklődés, a választói mozgósítás, továbbá a kormányzással szembeni elégedetlenség.

Öt kategóriát állított fel a Republikon. Tizenöt helyen, főleg budapesti kerületekben ma is ellenzéki politikusok ülnek a hatalomban. Harminchét egyéni választókerület van, ahol az ellenzékiek 2018-ban összességében több szavazatot szereztek, mint a kormánypártiak. Kilenc választókerület esetében pedig fontos szempont, hogy a környező nagyvárosok politikai hangulata befolyásolhatja a vonzáskörzetet is.

Tizenegy billegő választókerületet talált az intézet, ezekben bár nehezebb a dolga az ellenzéknek, de ha jól felépíti a kampányát, akár még győzhet is. Van továbbá harmincnégy olyan kerület, ami a korábbi eredmények alapján nehezen nyerhetőnek tűnik. Huszonkettőben tíz százaléknál is nagyobb volt a különbség 2018-ban, továbbá nem érvényesül a nagyvárosi hatás sem.