Robbanóanyag-detektorokat vett a rendőrség közel 200 millió forintért

Robbanóanyag-detektorokat vett a rendőrség közel 200 millió forintért

Tűzszerész gyakorlat (Fotó: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tűzszerész robotok és ruhák után újabb százmilliókat költenek a bombák elleni védekezésre – írja a Népszava.

Egymást érik a tűzszerész-beszerzések a Készenléti Rendőrségnél: ezúttal két tételben hordozható vegyi és robbanóanyag detektorokat, a működtetéshez szükséges kellékanyagokat és infravörös tartományban mérő Raman spektrométereket vásároltak, 194,6 millió forintért – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A nyílt tenderen zajló közbeszerzés mindkét tételét egyedüli ajánlattevőként a CBRN Magyarország Vegyivédelmi és Tűzvédelmi Kft. nyerte el, ami a termékek leszállítása mellett azt is vállalta, hogy egy alkalomra szóló, négyórás kiképzést tart a detektorokat használó állománynak.

Ugyanez a cég január végén már elnyerte a Készenléti Rendőrség tűzszerész robotokra és „romboló eszközökre” kiírt pályázatát, nettó 327 milliós pályázatukkal. A rendőrségi beszerzések terén a cég így lassan felveszi a versenyt a hatósági-honvédelmi tendereken nagypályás Milipol Zrt.-vel is, ami szintén kivette a részét a bomba üzletből: mint a lap decemberben beszámolt róla, 194,5 millió forintért adtak el bombaruhákat a készenlétiseknek.

A rendőrök emellett bombaszállító konténert is szeretnének vásárolni: pályázati felhívásuk alapján 220 millió forintot szánnak egy ilyen eszköz beszerzésére. A fentiek alapján tehát a rendőrség rövid időn belül összesen 936 millió forintot költött, illetve költene tűzszerész készségek fejlesztésére.