Sikeres tüdőátültetést hajtottak végre egy koronavírusos magyar férfin

Sikeres tüdőátültetést hajtottak végre egy koronavírusos magyar férfin

Az Országos Onkológiai Intézet épülete (Fotó: oncol.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyedülálló beavatkozással sikerült megmenteni egy 41 éves férfi életét, aki márciusban igazolt koronavírus fertőzéssel, életveszélyes állapotban került az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe – írta a Hvg.hu. A híportál cikke szerint a beteg állapota a kórházban a terápia ellenére tovább romlott, ezért intenzív osztályra került, ahol géppel kellett lélegeztetni, később pedig műtüdő, azaz VV-ECMO kezelésre volt szüksége.

Egy idő után a férfi tüdejének állapota tovább romlott, gyakorlatilag nem lehetett vele oxigént bejuttatni, a beteg szervezetének oxigén ellátását teljes egészében a műtüdő végezte. A hosszan tartó ECMO kezelés alatt az is egyértelművé vált az orvosoknak, hogy a légzőszerv olyan mértékben roncsolódott, hogy életét csak a tüdőátültetés mentheti meg.

Mivel a többi szerve kielégítő állapotban volt, felkerülhetett a transzplantációs listára. Ekkor a beteget – akinek már negatív volt a PCR tesztje – az Országos Onkológiai Intézet Intenzív Osztályára szállították. A férfi tüdőátültetésére május 9-én, 40 nap ECMO kezelés után került sor intézményben.

A beteg gyógyulása és rehabilitációja az Országos Onkológiai Intézet, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív osztályain – a várakozásoknak megfelelően – hosszú volt, de a transzplantáció után 85 nappal hazamehetett, további gondozását a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája végzi.

A Hvg.hu cikke felidézi: az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben, azóta több mint száz betegen tudtak segíteni. A Magyar Tüdőtranszplantációs Program 2020 szeptembere óta önálló európai programként működik.

A világ első, aktív koronavírus-fertőzöttön végzett tüdőátültetését egyébként egy magyar orvos, Lang György végezte el Bécsben. A 45 éves kétgyerekes édesanyát hat hete tartották műtüdőn. A budapesti Semmelweis Egyetemen pedig egy koronavírusos kismama életét mentette meg a műtüdő-kezelés, a 34 éves Szilvia kislányát császármetszéssel segítették világra az orvosok.