Solymáron másodfokú vízkorlátozást rendeltek el

Solymáron másodfokú vízkorlátozást rendeltek el

Vizes kocsi a solymári Budai Nagy Antal utcában 2022. június 30-án (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A helyzet súlyosságára való tekintettel Solymáron már elrendelték a II. fokú vízkorlátozást – derül ki a Solymári Polgármesteri Hivatal Facebook-oldaláról. Ennek értelmében – az I. fokú vízkorlátozás terjedelmén felül – a 10 köbméter/nap átlagfogyasztást meghaladó, gazdálkodószervezetnek minősülő felhasználóknak a napi fogyasztási igényüket 10 százalékkal szükséges csökkenteni.

A vízkorlátozás időtartama alatt Solymár Nagyközség közigazgatási területén a vízfogyasztók kötelesek a takarékos ivóvíz-felhasználás megvalósítására, továbbá Solymár közigazgatási területén tilos minden tömlős locsolás és mosás, az automata öntöző berendezések működtetése, a járdák, utak mosása, a gépjárművek tömlős mosása, a medencék töltése.

Mint már lapunk is beszámolt róla, Kerekhegy és Hutweide településrészeken mintegy háromezer embernek nincs vize kedd óta, az emberek érthető módon rendkívül elkeseredettek és dühösek. Bár korábban a solymári polgármesteri hivatal Facebook-oldalán azt írta, hogy az éjszakai tartálykocsis felöltésnek köszönhetően ismét van víz a település érintett részein, a lakosság visszajelzése szerint ez nem igaz.

Eközben információink szerint Solymáron tárgyal a lehetséges megoldásokról Szente Kálmán Solymár és Fülöp Zsolt Szentendre polgármestere Virág Lászlóval, a döntően állami tulajdonú Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. vezérigazgatójával és Balogh Zsolt műszaki igazgatóval. Amint hírünk van a tárgyalások eredményéről, arról beszámolunk.

Jól jellemzi a napok óta víz nélkül élő solymáriak helyzetét és hangulatát az alábbi Facebook-bejegyzés, amely a Solymáriak közössége zárt csoportban jelent meg pénteken kora délután: 

„Magas utca – nincs villany – központi hiba. Bejelentettem az ELMŰ-nél, nem tudni mikor áll helyre a szolgáltatás.  Ősszel majd szeretnénk fűteni. Gáz lesz, ha nem lesz gáz sem…”
 
Egy másik hozzászóló azt közölte, hogy a település egy másik területén, a Kerekhegyen sincs áram, ahogy napok óta víz se.