Százharmincnál több háziorvos jelentkezett Győr-Mosonban ügyeleti ellátásra

Százharmincnál több háziorvos jelentkezett Győr-Mosonban ügyeleti ellátásra

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már több mint százharminc háziorvos jelentkezett Győr-Moson-Sopronban ügyeleti ellátásra, ezért nincs szükség már a helyi kórház fiatal orvosainak beosztására – tájékoztatta az Országos Mentőszolgálat a Telexet. 

A környékbeli háziorvosok eddig az egészségügy helyzete elleni tiltakozásul nem írták alá az új szerződést, de a betegek fogadása eközben is működött, igaz, alacsony forgalommal. Több háziorvos is kapott korábban figyelmeztető levelet, melyben büntetést helyeztek kilátásba, ha továbbra is ellenállnak. A Magyar Orvosi Kamara támogatta a tiltakozást, és pertársaságok létrehozását vetette fel. Az OMSZ most azt írta a Telexnek: „Az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez a háziorvosok és a házi gyermekorvosok Győr-Moson-Sopron megyében is egyre nagyobb számban csatlakoznak, a jelentkezők száma már 130 fölött van. Ez dinamikus adat, a szám óráról órára növekszik.”

A nagy vitákat kiváltó átalakítás lényege, hogy a kormány januártól lépcsőzetes indulással az OMSZ-ra bízta a háziorvosi ügyeleti rendszer megszervezését. A lakosság által most még elérhető ügyeleti pontok mintegy harmada megszűnik. Az új rendben a háziorvos nyolctól délután négyig a rendelőjében dolgozna, négytől este tízig, illetve hétvégén és ünnepnapokon beosztható lenne a járási egészségközpontok valamelyikébe ügyelni. Két másik megyében működik még a rendszer, a legutolsó közölt információk szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 48, Hajdú-Bihar megyében 98 orvos írta alá a dokumentumot. A rendszer egyúttal elindul Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is.